open-navfaktor-logo
search
Brčko
Okončan dokazni postupak: Uskoro završne riječi i presuda ubicama Edina Zejćirovića
Na suđenju Suanu Haliloviću, Samidu Šabanoviću, Nihadu Hukiću i Suvadu Djedoviću, optuženima za otmicu i svirepo ubistvo Edina Zejćirovića, okončan je dokazni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH.
16.08.2021. u 15:41
get url
text

Završnu riječ u ovom slučaju Tužilaštvo Brčko distrikta BiH iznijet će 27. augusta, a odbrana tri dana kasnije. Na prijedlog Tužilaštva, sud je optuženima ponovo produžio pritvor za dva mjeseca, koji je po ranijem rješenju trajao do 18. jula.

Podsjetimo, 8. maja 2020. godine Tužilaštvo Distrikta podiglo je optužnicu protiv Halilovića, Šabanovića, Hukića i Djedovića optuživši ih da su 17. novembra 2019. godine, po prethodnom dogovoru, a nakon što ih je prvooptuženi okupio, oteli i potom do smrti pretukli i mučili Edina Zejćirovića.

Prema optužnici, žrtvu je Djedović telefonom najprije pozvao u ugostiteljski objekat Stela, gdje su ga namamili u vozilo Halilovića, a potom ga vozeći se po gradu udarali tražeći da prvooptuženom vrati dug od oko dvije hiljade KM. Zaustavivši se na obali rijeke Save kod naselja Vučilovac, oštećenog su izvukli iz vozila na nasip i zajedno nogama i pesnicama udarali po tijelu i glavi usljed čega se skotrljao sa nasipa.

- Šutirajući ga, gazeći i sve to naizmjenično snimajući telefonskim aparatom oni su oštećenog nastavili udarati da bi ga drugooptuženi šutirajući u glavu bacio u Savu - navodi se u optužnici.

Oni se terete da su oštećenog nastavili mučiti i nakon što ga je Djedović izvukao iz vode, i to Hukić udarcima elektrošokerom u glavu, Halilović pritiskanjem prsta šake kombinirkama i uriniranjem po njegovom ležećem tijelu, a Šabanović udarcima nogu i ponovim bacanjem u rijeku.

- Nanijevši mu teške povrede glave i grudnog koša od kojih je oštećeni bio vidljivo polomljen, krvav, natečen i bespomoćan na tom pustom mjestu, svjesni da se u takvom stanju može utopiti, optuženi su na to pristali, bezosjećajno sjeli u vozilo i odvezli se - zaključuje se u optužnici.

Tokom šestomjesečne istrage, Tužilaštvo je prikupilo, a zatim uz optužnicu sudu dostavilo blizu tri stotine dokaza, čije je izvođenje okončano još u novembru prošle godine. Od tada su pred Osnovnim sudom izvođeni dokazi odbrane, a dokazni postupak završen je na posljednjem ročištu za glavni pretres održanom 30. jula ove godine, nakon čega je u ovom predmetu zakazano iznošenje završnih riječi.

Od početka postupka optuženi se nalaze pritvoru, koji im je određen odmah po hapšenju, imajući u vidu krivična djela za koja se terete, a koja su posebno teška s obzirom na način izvršenja i posljedice. Tokom cijelog suđenja zadržala se bojazan da bi njihovo puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda, a takođe i opasnost od bjekstva drugooptuženog Šabanovića.

Optuženima se, prema Krivičnom zakonu Distrikta, sudi za krivično djelo otmice počinjeno u sastavu grupe s propisanom kaznom zatvora od jedne do deset godina, te za krivično djelo ubistva na svirep način. Za svirepo ubistvo zaprijećena je kazna zatvora od najmanje deset godina ili kazna dugotrajnog zatvora, koja se može izreći svima osim Šabanoviću, a koji u vrijeme izvršenja krivičnih djela nije imao navršenih dvadeset i jednu godinu života.

U skladu sa zakonom, njemu se može izreći kazna zatvora do gornje granice od dvadeset godina, ali najmanje deset godina prema zakonskom minimumu za to krivično djelo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.