open-navfaktor-logo
search
Sporni detalji
"Oko sokolovo": Čelik oštećen, ispravne odluke Kaljanca i Musića
U vikendu koji je iza nas odigrane su utakmice 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.
02.03.2020. u 22:00
get url
text

Derbi kola između Borca i Sarajeva pripao je gostima s 2:0. Nesvakidašnja situacija desila se u 53. minuti susreta u Banjoj Luci kada je na Gradskom stadiona prestao raditi jedan od reflektora, a glavni sudija je odlučio prekinuti susret.

Prekid je trajao 20-ak minuta, a nekadašnji premijerligaških sudija Muamer Bureković, koji je večeras bio u ulozi "oka sokolovog" u emisiji Premijer liga na BHT1, smatra kako je glavni arbitar donio ispravnu odluku.

- Zanimljiva situacija koje se ne dešavaju tako često. Sudija je ispravno postupio, povukao ekipe u svlačionicu i on je taj koji odlučuje o sposobnosti terena za igru. Potom je izašao zajedno s kapitenima, utvrdili su stanje, a procijenili da postoje uvjeti za nastavak. Ispravno je postupio - objasnio je Bureković, te dodao:

- Vidljivost je bila smanjena, a da je sudija prekinuo susret odluka o utakmici bila bi na Takmičarskoj komisiji N/FSBiH.

Spornih detalja bilo je na meču između Tuzla Cityja i Veleža, koji je jedini susret na kojem nije bilo golova u ovom kolu.

U 65. minuti susreta na Tušnju u kaznenom prostoru domaćeg tima srušen je Brandao.

- Sudija je u veoma dobroj poziciji. Vidi se klizeći star u kojem ne dolazi do kontakta i sudija je ispravno postupio - rekao je Bureković, a potvrdio je da je odluka glavnog sudije Harisa Kaljanca bila ispravna kada je odlučio dosuditi najstrožiju kaznu za Tuzla City.

- Nesmotrenost golmana Veleža, dolazi do kontakta, ispravna odluka sudije - dodao je.

Najviše posla Bureković je imao sa kometarisanjem sudijskih odluka s posljednje utakmice 21. kola između Čelika i Radnika (1:1).

Nekadašnji sudija je potvrdio ono što su svi znali, a to je da je odluka linijskog sudije iz šeste minute susreta, kada je signalizirao ofsajd, bila pogrešna.

- Asistent je dobro postavljen, ali nije dobro procijenio situaciju - naglasio je Bureković, te dodao da je gol Aganspahića opravdano poništen, kao i da je dosuđeni penal za Zeničane bila ispravna odluka glavnog sudije.

Spornih situacija je bilo i u najefikasnijem susretu ovog kola u kojem je Široki golom u sudijskoj nadoknadi slavio s 3:2.

U dvije situacije domaći su od glavnog sudije Admira Musića tražili jedanaesterac zbog igranja rukom.

- Imamo dvije zahtjevne situacije. U prvoj lopta pogađa napadača Mladosti u ruku. Vidi se kako fudbaler Širokog sklanja svoju ruku od lopte. Trebao je biti slobodan udarac za goste, ispravna odluka sudije da nema kaznenog udarca. U drugoj lopta igrača Širokog prvo pogađa u tijelo, te se odbija i udara ga u ruku. Distanca je mala...ispravna odluka sudije - zaključio je Bureković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.