open-navfaktor-logo
search
Evropski sud
Oko sedam hiljada štediša Ljubljanske banke ostalo bez 30 miliona eura
Slovenija je dobila naših 30 miliona eura sa kamatama i obogatila se preko naših leđa, a naša država nam nije pomogla da vratimo svoju ušteđevinu, rekla je Amila Omersoftić 
19.11.2019. u 12:02
get url
text
Amila Omersoftić

Oko sedam hiljada štediša Ljubljanske banke u Bosni i Hercegovini ostalo je bez 20 miliona eura (bez kamata) jer je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu proglasio neprihvatljivom aplikaciju Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH protiv Slovenije i BiH.

- Štediše Ljubljanske banke ostale su bez svojih ušteđevina. Slovenija je dobila naših 30 miliona eura sa kamatama i obogatila se preko naših leđa. Naša država nam nije pomogla i morali smo plaćati advokate koji su unaprijed tražili 500 eura i uz to 10 posto od ušteđevine ako uspiju vratiti – izjavila je za Faktor Amila Omersoftić, predsjednica Udruženje za zaštitu deviznih štediša u BiH.

Objašnjenje Evropskog suda je da nisu ispoštovali proceduru jer nisu završili sudske procese u BiH i Sloveniji. Dakle, nisu iscrpili sve pravne lijekove u ovim zemljama i njihova aplikacija je zbog toga odbijena.

- Ako tvoja država neće da se bori za tebe, što bi to učinio Evropski sud - zaključak je Amile Omersoftić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.