open-navfaktor-logo
search
Solidarnost sa Rusijom
Oko 88 posto građana Srbije protiv ulaska u NATO
U novom broju Nedeljnika objavljeno je prvo veliko istraživanje NSPM (Nova srpska politička misao) o stavovima građana Srbije o svim najvažnijim pitanjima koja se postajavljaju prethodnih nedjelja i mjeseci, kao što su uvođenje sankcija Rusiji, ulazak u EU i NATO i ideja "Otvorenog Balkana".
28.07.2022. u 11:03
get url
text

Uz detaljna istraživanja, objavljena je i analiza rezultata Đorđa Vukadinovića i istraživačkog tima NSPM-a.

- Sve ove domaće političke teme i igranke u dubokoj su sjenci velikog događaja na istoku Evrope, koji iz temelja mijenja planetarnu političku geografiju. Kako je domaće javno mnijenje reagovalo na tu tektonsku geopolitičku promjenu? Reagovalo je spontano i instinktivno, pokazujući gotovo nevjerovatnu i bezrezervnu solidarnost i empatiju sa ruskom stranom, i to u mjeri koja je zaprepastila čak i domaće rusofile (vjerovatno i samu Moskvu), a ovdašnje profesionalne "evropejce" dovela na ivicu histerije i očaja navodi Vukadinović, piše u Nedeljniku i dodaje:

- Više od 80 posto građana Srbije se protivi uvođenju sankcija Rusiji, pri čemu je taj procenat čak i porastao za oko dva poso u odnosu na naše istraživanje od prije dva mjeseca. Istovremeno, podrška eventualnom članstvu u NATO-u, koja nikada i nije bila visoka i uglavnom se kretala oko deset posto, pala je na historijski minimum. Baš kao i podrška članstvu u EU, koja je i dalje prilično visoka (pogotovo kada vidimo u kakvom je EU trenutno stanju), ali u značajnom i primetnom opadanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.