open-navfaktor-logo
search
U četvrtak sastanak
Oko 25.000 radnika traži od Vlade KS povećanje plaća za 120 KM
Koordinacija sedam sindikata u Kantonu Sarajevo, u čijem sastavu se nalazi oko 25.000 radnika, neće odustati od zahtjeva da se svim radnicima linearno od 1. januara povećaju plaće za 120 KM.
14.02.2023. u 13:14
get url
text

S tim zahtjevom predstavnici sedam sindikata, koji plaću primaju iz Budžeta KS, Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja KS i Komunalne privrede KS, odlaze na sastanak sa predstavnicima Vlade KS koji je zakazan za četvrtak - 16. februara.

Traže linearno povećanje plaća

Borbu za bolja prava radnici u KS počelu su u novembru prošle godine, a okidač je, kako je kazao Elvis Zornić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u KS, bila inflacija koja je izazvala divljanje svih potrošačkih cijena.

Elvis Zornić

- Smatrali smo da bi u takvim uvjetima svaka vlada, pa i Vlada KS, kao odgovoran poslodavac, trebala, kao realan, uzeti u obzir zahtjev sindikata za povećanjem plaća radnicima. Jedan od naših zahtjeva bila je i isplata jednokratne novčane pomoći nakon što je Vlada Federacije BiH donijela Uredbu kojom je to propisala i dala rok do 31. decembra 2022. Mi nikada nismo tražilu da to bude maksimalni iznos od 1.080 KM, iako i sada tvrdimo da je u Budžetu bilo sasvim dovoljno novca za isplatu jednokratne pomoći - navodi Zornić.

Radnici su svoje zahtjeve iznijeli i na protestima 14. decembra prošle godine ispred zgrade Vlade KS. Tražili su: poštovanje Koordinacije sindikata kao socijalnog partnera, isplata jednokratne novčane pomoći te povećanje osnovice za obračun plaće za narednu 2023. godinu.

Premijer Edin Forto tražio je da im se obrati, ali su ga radnici izviždali, no novinarima je kazao "kako Vlada KS nije u stanju isplatiti radnicima jednokratnu novčanu pomoć".

VEZANI TEKST - Forto rekao da nema para za jednokratnu pomoć; radnici poručili: Doći će nas 25.000

Kako je rok za jednokratnu pomoć istekao (31. decembar 2022.), a nisu je dobili, Koordinacija sindikata prema Vladi uputila je Zahtjev da se svim radnicima linearno, počev od 1. januara 2023, plaće povećaju za 120 KM.

No, Vlada nakon toga donosi jednostranu Odluku o utvrđivanju osnovice i boda za obračun plaće zaposlenima koji primaju plaću iz Budžeta KS, a koja podrazumijeva uvećanje plaće za pet posto u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta KS.

- To je za nas bila neprihvatljiva odluka, jer se na taj način ne povećava plaća isto svim radnicima. Po tome bi, premijeru i predsjedavajućem Skupštine KS plaća bila povećana za 160 KM, profesoru i državnim službenicima od 80 do 100, namještenicima 44, dok bi čistačica i portir dobili nula maraka. To nije stav sindikata, mi smatramo da su mlijeko i hljeb isto poskupili i za čistačicu i za ministra. To je nešto što bi svaki normalan zastupnik, premijer i ministar trebali podržati - naglašava Zornić.

U međuvremenu doneseno je Odluka o privremenom finansiranju potreba KS, a promijenila se i struktura vlasti (umjesto Forte došla je v.d. premijerka Darja Softić-Kadenić).

Koordinacija sindikata o svom zahtjevu, prije usvajanja Nacrta budžeta, upoznala je i zastupnike i rukovodstvo u Skupštini KS koji su zadužili Vladu da nastave pregovore sa sindikatima.

Sastanak je održan prošlog četvrtka, na kojem je, prema riječima Zornića, "Vlada KS ocijenila realnim zahtjev Koordinacije sindikata da svi trebaju isto dobiti u netu".

- Rekli su da će se kretati u okviru izdvojenog novca u Budžetu, a to je 26 miliona KM i da će poništiti ranije donesenu Odluku od pet posto povećanja. Ponudili su da svakom radniku plaća bude povećana za 90 KM. Mi smo to primili k znanju, ali ostajemo pri svom zahtjevu - pojašnjava Zornić.

Štrajk upozorenja 22. februara

Podsjetimo, Kantonalni odbor Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u Federaciji BiH Sarajevo, koji je u sastavu Koordinacije sindikata, odgodio je mirne proteste koji su trebali biti održani prošlog petka (10. februar).

VEZANI TEKST - Koordinacija sindikata KS odlučila: Štrajk upozorenja najavljen za 23. januar održat će se 22. februara

- Prošlog četvrtka Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, rekao je da sve ono što se bude dogovorilo sa drugim sindikatima, ministarstvo će pratiti i na isti način djelovati. To znači da, ako se ostalim radnicima povećaju plaće za 120 KM, i oni će kroz kolektivni ugovor to isto uraditi – kazao je Zornić.

Na kraju, u slučaju da se sa predstavnicima Vlade KS u narednim danima ne postigne dogovor, iz Koordinacije sindikata navode kako će 22. februara održati jednosatni štrajk upozorenja, a nakon toga nije isključen ni generalni štrajk koji bi, kako tvrde u Koordinaciji, mogao i paralizirati KS.

- Mi smo u procesu mirenja sa Vladom KS i optimisti smo kada je u pitanje naš zahtjev. Ono što je sigurno, je da mi nećemo odustati od našeg zahtjeva, jer nemamo razloga za to. Cijene na tržištu i dalje rastu. Nismo se po istim cijenama namirili prošli i ovaj mjesec i to je razlog što ne odustajemo - zaključio je Zornić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.