open-navfaktor-logo
search
Uzroci se istražuju
Oko 2.500 uginulih tuljana isplivalo na obalu u ruskom Dagestanu
Oko 2.500 uginulih tuljana isplivalo je na obalu u ruskoj Republici Dagestan, javljaju lokalni mediji.
05.12.2022. u 10:20
get url
text

- Duž cijele obale Kaspijskog mora na teritoriji republike stručnjaci iz ekoloških struktura nastavljaju da broje uginule tuljane. Nažalost, brojka je značajno porasla i trenutno iznosi 2.500 jedinki - navodi se u saopćenju Ministarstva prirodnih resursa Dagestana.

Tijela uginulih životinja su pronađena na različitim lokacijama, posebno u oblasti Yuzbash i ušćima rijeka Sulak i Shurinka koje se povezuju sa Kaspijskim morem.

- Uzroci će biti utvrđeni nakon laboratorijskih ispitivanja patološkog materijala uginulih životinja - navodi se u saopćenju.

Rusko predsjedničko vijeće za građansko društvo i ljudska prava također je najavilo da će istražiti masovno uginuće tuljana.

- Komisija za ekološka prava preuzeće kontrolu nad situacijom i pratiti napredak istrage o uzrocima masovnog uginuća kaspijskih tuljana. Nadamo se jasnijem rezultatu, a ne nejasnim komentarima o "prirodnim faktorima" - navodi se.

Podaci o broju tuljana u Kaspijskom moru variraju. Agencija za ribarstvo je saopćila da je ukupan broj kaspijskih tuljana od 270.000 do 300.000, dok drugi procjenjuju da se radi o 70.000 jedinki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.