open-navfaktor-logo
search
Intervju za Fenu
Okerić o vlasti u KS: Usporavali su nas, ali nas nisu mogli zaustaviti, Forto je odgovorno radio
Predsjedavajući Skupštine Kanona Sarajevo Elvedin Okerić (Narod i Pravda) ocijenio je da je pozicija vlasti u ovom kantonu veoma stabilna, budući da stranke koje čine većinu imaju 24 zastupnika te da je koncept transparentnosti i odgovornosti nadjačao dosadašnje koaliranje bez jasnih principa i smjernica.
17.12.2022. u 11:49
get url
text

Okerić je u intervju za Fenu govorio o stabilnosti skupštinske većine, prioritetima i planovima rada tog zakonodavnog tijela, ali o imenovanju novog saziva Kantonalne vlade.

Iako su prethodne dvije godine radili na granici kvoruma, Okerić kaže da su i tada vrlo dobro funkcionirali, budući da su 74 zakona uputili u javnu raspravu te mnogim građanima osigurali prava, kao što su naknade za porodilje, naknade za porodice s troje i više djece, subvencije za upis u vrtiće, pomoć mladima za kupovinu stanova te finaliziranje projekta stambenog zbrinjavanja porodica šehida i poginulih boraca.

- To govori da je ključno političko opredjeljenje, a ne broj ruku koje percipiraju u vlasti - poručio je Okerić.

Istakao je da je nova koalicija, koju čine Narod i Pravda (NIP), Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Stranka za BiH (SBiH) i stranka Za nove generacije, a koja se može zvati "Sarajevski dogovor 22-26", jasno opredijeljena da popravlja stanje u društvu, da se bori protiv korupcije te da poboljša uvjete života građana.

Naglasio je da je u dosadašnjem radu Skupština Kantona Sarajevo pokazala drugim kantonima, ali i višim nivoima vlasti da je moguće mijenjati stanje, a za šta je neophodno političko opredjeljenje. Okerić je podsjetio da je snažan fokus Vlade KS bio u jačanju pronatalitetnih politika, na djeci, odgoju, obrazovanju i mladima.

Ističe da će u naredne četiri godine fokus ostati isti, ali će dodatno težište biti na reformi zdravstva, sigurnosti i jačanju Uprave policije KS, osnaživanju komunalnih preduzeća, sanaciji i izgradnji nove kanalizacione i vodovodne mreže, te komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo.

- Nismo riješili sve probleme, ali su građani prepoznali koncept rada "Trojke" budući da smo osvojili 19 mandata, četiri mandata više u odnosu na 2018. godinu. Otvorili smo vrata strankama koje na sličan način žele participirati u vlasti, kao što je Stranka za BiH, koji su odlučili da učestvuju u odgovornom obnašanju vlasti - pojasnio je.

Okerić kaže da će budžet Kantona Sarajevo zavisiti od inflacije koja je uzrokovana brojnim okolnostima te povećanja nadzora i kontrole u javnoj upravi.

- Uspostavom Ureda za borbu protiv korupcije, uspjeli smo da pojačanom kontrolom akumuliramo budžet u KS, koji smo usmjerili na realne potrebe građana - istakao je.

Plan je i raditi na reformi zdravstvenog sektora, kaže Okerić, budući da zbog pandemije u prethodnom periodu nisu uspjeli predložiti izmjene i dopune zakonskih propisa.

- Bavili smo se kapacitiranjem ljudskih resursa i odgovorom na izazove i posljedice pandemije. Stanje u zdravstvu su posljedice dugogodišnjeg nemara i nesistemskog djelovanja - naglasio je Okerić.

Pohvalio je rad Ministarstva privrede KS tokom pandemije, ističući da su privrednicima omogućili da ne otpuštaju radnike kako bi se javna potrošnja održala.

Govoreći o pregovorima oko formiranja Vlade KS koji su u toku, Okerić je rekao da trenutno dogovaraju principe i mjere koje će biti sastavni dio sporazuma o koaliranju, a nakon toga, pristupit će se raspodijeli resora.

Izrazio je zadovoljstvo radom aktuelnog premijera Edina Forte (Naša stranka) i svih ministara u Kantonalnoj vladi jer su, tvrdi, odgovorno i efikasno radili svoj posao. Većina ministara će, dodao je, biti kandidati za formiranje nove Vlade, osim onih koji su već preuzeli mandate u parlamentima i odlučili biti dio zakonodavne vlasti.

Na pitanje očekuje li burne i turbulentne sjednice, Okerić je kazao da ne očekuje ništa što već nije vidio te da je opozicija u proteklom periodu pokazala opredijeljenost da uspostavi napredak i razvijanje Kantona Sarajevo.

- Usporavali su nas, ali nas nisu mogli zaustaviti. Upornošću smo pokazali da smo snažno opredijeljeni da popravljamo stanje u društvu i da budemo servis građanima - zaključio je u intervjuu za Fenu predsjedavajući Skupštine Kanona Sarajevo Elvedin Okerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.