open-navfaktor-logo
search
Srebreni na EP
OKBiH novčano nagradio taekwandoiste Mariju Štetić i Nedžada Husića
Olimpijski komitet BiH, kao nebudžetska organizacija, nagradio je taekwondoiste Mariju Štetić i Nedžada Husića sa 5.000 KM, a njihove trenere sa 2.000 KM, za osvojene srebrene medalje na nedavno održanom Evropskom prvenstvu u Sofiji.
22.04.2021. u 18:03
get url
text

Izvanrednim nastupom na Evropskom prvenstvu u olimpijskom taekwondou u Sofiji, Štetić i Husić osvojili su historijske, prve seniorske taekwondo srebrene medalje za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Olimpijskog komiteta BiH.

Tim povodom, predsjednik OK BiH Marijan Kvesić, potpredsjednici Milanko Mučibabić i Izet Rađo, te generalni sekretar Said Fazlagić, primili su u prostorijama Olimpijskog komiteta BiH delegaciju Taekwondo saveza BiH, predsjednika Augusta Orlovića, člana Izvršnog odbora Samira Šarića, sportiste Mariju Štetić i Nedžada Husića, te trenericu Lidiju Katalinić-Špoljarić i trenera TKD Novi Grad Belmira Berberovića.

Predsjedništvo OK BiH uručilo je sportistima i trenerima nagradu sa ukupnim novčanim iznosom od 14.000 KM, te se na taj način zahvalili sportistima i trenerima na vrhunskim rezultatima i naporima koji ulažu u ovim posebnim vremenima, kada je i samo putovanje na takmičenje izazov.

Srebrene medalje Marije i Nedžada su prve seniorske osvojene medalje sa Evropskog prvenstva u olimpijskom taekwondou za Bosnu i Hercegovinu, te kao takve imaju posebnu vrijednost.

- Sretni smo što imamo takav tim i veliku podršku iza sebe i nadamo se da ćemo to opravdati, te se iskreno nadam da će nas olimpijski komitet BiH nastaviti pratiti i u narednom olimpijskom ciklusu - izjavila je Štetić.

Husuć je naglasio da su utisci pozitivni i da će mu nagrada itekako pomoći u daljem trenažnom procesu.

Sportisti su istakli da će pružiti svoj maksimum u narednom kvalifikacionom takmičenju u maju, te nisu htjeli unaprijed prejudicirati mogućnost kvalifikacija na Olimpijadu u Tokiju.

Štetić je od septembra 2020. postala korisnik Olimpijske stipendije, te se tako pridružila timu od 15 sportista koji već uživaju Olimpijsku stipendiju za OI "Tokyo 2020".

Husić je na "Izboru sportiste 2018. godine" u organizaciji Olimpijskog komiteta BiH dobio nagradu "Najbolji mladi sportista u kategoriji juniora".

Također je putem Projekta "Road to Tokyo" finansijski podržan iznosom od 5.500 KM kako bi se što kvalitetnije pripremio i pokušao ostvariti olimpijsku normu. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.