open-navfaktor-logo
search
Džeda
OIC u potpunosti odbacio Trumpov takozvani mirovni bliskoistočni plan
Organizacija islamske saradnje (OIC) u potpunosti je odbacila takozvani mirovni bliskoistočni plan kojeg je nedavno objavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump.
03.02.2020. u 12:49
get url
text

U Džedi se održava vanredna sjednica ministara vanjskih poslova članica OIC-a, a palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je ta organizacija u potpunosti odbacila Trumpov plan.

Uporedo s tim, generalni sekretar OIC-a Yousef bin Ahmed Al-Othaimeen poručio je kako OIC neće prihvatiti niti jedan korak koji je oprečan međunarodnom pravu, koji ne zadovoljava legitimne zahtjeve palestinskog naroda i koji ne doprinosi uspostavi mirnom rješenju krize na Bliskom istoku.

-Palestinsko pitanje je prioritetna tema OIC-a - kazao je Al-Othaimeen u uvodnom izlaganju i poručio da rješenje krize treba biti na bazi uspostave suverene palestinske države s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

On je poručio da OIC i dalje podržava napore koji se baziraju na uspostavi mira, stabilnosti, sigurnosti i pravde i koji se oslanjaju na Arapsku mirovnu inicijativu. Šef palestinske diplomacije Riyad al-Maliki izjavio je kako u potpunosti odbacuje takozvani Trumpom mirovni plan za Bliski istok i kako palestinske vlasti neće u obzir uzimati nikakve teme kojima SAD i Izrael nipodaštavaju i ugrožavaju prava palestijskog naroda.

Maliki je Trumpov plan nazvao pokušajem normalizacije agresije kojim se podriva dignitet svim nadležnih međunarodnih institucija. Ističući kako bi podrška Trumpovom planu predstavljala normalizaciju odnosa s neprijateljem, Maliki je kazao da je nemoguće prihvatiti plan koji je unilateralan i koji u potpunosti služi interesima Izraela.

Šef saudijske diplomacije Faysal bin Farhan je u obraćanju na vanrednoj sjednici ministara OIC-a poručio da će Saudijska Arabija i dalje podržavati palestinski narod.

-Nastavit ćemo na svim nivoima podržavati bratski palestinski narod i njegove nacionalne odluke - poručio je Bin Farhan.

On je također kazao da će njegova zemlja nastaviti podržavati legitimne zahtjeve palestinskog naroda, uključujući i uspostavu nezavisne palestinske države s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Američki predsjednik Trump je 28. januara objavio takozvani mirovni bliskoistočni plan kojim se, između ostalog, Jerusalem tretira nedjeljivim glavnim gradom Izraela.

Trump je u društvu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua poručio da je to zadnja šansa za uspostavu nezavisne palestinske države, a palestinska strana je kategorični odbacila predloženi plan jer zanemaruje prava palestinskog naroda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.