U dopisu se navodi kako je smjena uslijedila bez obzira na činjenicu kako je na odluku o smjeni uložen vitalni nacionalni interes, što je skupštinska većina ignorisala.

- Na osnovu informacija koje su dostavljene OHR-u, iako je Kantonalna skupština na svojoj 9. vanrednoj sjednici održanoj 5. februara razmotrila predloženu odluku o smjeni dopredsjedavajuće Skupštine Edite Velić, i predsjedavajuća Skupštine Daliborka Milović i dopredsjedavajuća Skupštine Velić su pokrenule mahanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa. Osim toga i Klub srpskog naroda je konsenzusom pokrenuo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s predloženom odlukom - navodi visoki predstavnik Valentin Inzko u dopisu, ocjenjujući da se nisu poštovali ustavni i zakonski okviri.

U tom smislu naglašava, ukoliko više od jednog predsjedavajućeg ili zamjenika predsjedavajućeg zakonodavnog organa kantona pokrene postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa, za usvajanje takvog akta potrebna je većina glasova unutar svakog od klubova konstitutivnih naroda zastupljenih u datoj skupštini kantona.

Vitalni nacionalni interes

- Ovaj postupak nije izvršen. Iako je Klub bošnjačkog naroda glasao za usvajanje predloženog akta, klubovi hrvatskog i srpskog naroda to nisu učinili i stoga je potrebno provesti i glasanje u klubovima hrvatskog i srpskog naroda o predloženoj odluci. Pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa od više od jednog predsjedavajućeg ili dopredsjedavajućeg ne podliježe razmatranju tog pitanja pred Vijećem za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa pri Ustavnom sudu - stoji u Inzkovom pismu.

Visoki predstavnik u BiH ocjenjuje da je prilikom zakazivanja 10. vanrede sjednice kantonalnog parlamenta na kojem su donesene sporne odluke o smjenama i imenovanjima, nakon prekida 9. vanredne sjednice, zanemaren Poslovnik o radu Skupštine BPK te da dopredsjedavajući Edim Fejzić koji je zakazao sjednicu, nju nije mogao sazvati jer nisu bili ispunjene odredbe poslovnika.

- Shodno tome, taj događaj nije ispunio neophodne zakonske uvjete da bi se smatrao sjednicom Skupštine, a akti donijeti tom prilikom ne mogu se smatrati važećima, uključujući i pokušaj smjene dopredsjedavajuće Velić te potvrđivanje novog člana rukovodstva Kantona, kao i odluke o smjeni i postavljanju novog ministra unutrašnjih poslova BPK. Štaviše, članovi prisutni na "vanrednom zasjedanju" Skupštine zanemarili su postupak vitalnog nacionalnog interesa koji je pokrenut istog dana u vezi s predloženim aktom o smjeni dopredsjedavajuće Velić - pojasnio je Inzko.

Podsjetio je sve izabrane i imenovane zvaničnike u Skupštini, kao i sve političke stranke, na obavezu da u svakom trenutku rade u skladu s ustavnim i zakonskim okvirom, a Skupštinu BPK pozvao da se vrati na situaciju prije prekida 9. vanredne sjednice.

- Predsjedavajuća Skupštine BPK Milović i dalje bi trebalo da se smatra predsjedavajućom Skupštine, a Edita Velić i dalje dopredsjedavajućom - naveo je između ostalog visoki predstavnik u BiH.

Smjenjena predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Daliborka Milović (LS) ističe da je ovakav stav OHR-a očekivan.

- Ovo je samo prva u nizu reakcija koje očekujemo a javnost ćemo obavijestiti kada stignu i druge odluke insitucija kojima smo uputili apelaciju. Danima sam i na sjednicama i u medijima upozoravala parlamentarnu većinu da niko ne može biti iznad Ustava i zakona i to se ovim dopisom OHR-a i potvrdilo. OHR ima svoje ovlasti i njihove odluke su obavezujuće za sve nivoe i sve političare - istakla je Milović.

Mišljenje zasnovano na pogrešnim informacijama

Smjenjena dopredsjedavajuća Skupštine BPK Edita Velić (DF) nije optimista u pogledu poštivanja stava OHR-a od skupštinske većine.

- OHR je potvrdio sve ono što smo i mi tvrdili, da je 10. sjednica nezakonito sazvana, održana i da su doneseni akti ništavni. Ono što očekujemo je da će se aktuelna parlamentarna većina oglušiti na ovo što je OHR dostavio. Međutim treba znati i to da su ovlasti Visokog predstavnika i da smijeni, smjenjivao je i članove Predsjedništva, i mislim da bi bilo neogovorno da se bilo ko ogluši o stav OHR-a - mišljenja je Velić.    

U  parlamentarnoj većini Skupštini BPK Goražde smatraju kako su iz OHR-a dali tumačenje i nisu donijeli nikakvu odluku, kako se to želi predstaviti od opozicije. Dodaju kako je i samo mišljenje zasnovano na pogrešnim informacijama koje su dostvaljene OHR-u.

- To nije odluka već pismo OHR-a u kojem su oni iznijeli svoje mišljenje. Visoki predstavnik u BiH u tom pismu koje je uputio Skupštini navodi da ne prejudicira kakva će biti odluka Ustavnog suda FBiH koji je instanca koja treba da odluči o legalnosti odluka donesenim na sjednicama Skupštine. Dakle, javnost je pogrešno percipirala ovu vijest, da se ljudi vraćaju na funkcije a Visoki predstavnik nije donio takvu odluku. Ukoliko Ustavni sud odluči u to pravcu da su odluke bile nelegalne, provest ćemo te odluke ali u okviru ove koalicije od 14 zastupnika i nećemo pristati ni na kakve blokade i ucjene bilo koje strane. Mi ćemo se obratiti OHR-u jer su ostali nedorečeni, mi smo tražili pojašnjenje da li se pitanje zamjene Bošnjaka za Bošnjaka u rukovodstvu, nalazi na listi vitalnih nacionalnih interesa bilo kojeg naroda, a posebno srpskog naroda koji je glasao protiv - kazao je zastupnik parlamentarne većine Senad Čeljo (Stranka za BiH).