open-navfaktor-logo
search
Lider NES-a
Ogrešević: Ne očekujemo da možemo čarobnim štapićem mijenjati ljude i njihove stavove
Nermin Ogrešević, predjednik NES-a, vidno je bio neraspoložen nakon sastanka "Osmorke" u Zenici i dosta neodređen u svojoj izjavi. Nije odgovorio da li ostaju dio koalicije kazavši kako nije riječ samo o matematičkom formiranju vlasti, već da moraju znati hoće li u sljedećim koracima napraviti nešto dobro ili loše.
04.01.2023. u 18:15
get url
text

Sastanak je sazvan nakon istupa Semira Efendića, predsjednika Stranke za BiH i Ogreševića, koji su tražili da se prekinu razgovori s SNSD-om i Miloradom Dodikom zbog usvajanja Zakona o nepokretnoj imovini bh. entiteta RS, koji je drugi put usvojila entitetska skupština RS-a. Pomenuti je zakon već jednom proglašen neustavnim.

- Rješavamo situaciju, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati. Ozbiljne su stvari u pitanju pa prema tome... Dogovorili smo još da sa partnerima razgovaramo o stvorenom ambijentu i da vidimo kako će se stvari razvijati narednih dana. Rokovi su veoma kratki - kazao je Ogrešević.

Osvrnuo se i na Dodika.

- Mi ne očekujemo da mi možemo čarobnim štapićem mijenjati ljude i njihove stavove, međutim ako smo rekli da ćemo kreirati povoljan ambijent i stvarati okruženje shodno potpisanom Sporazumu gdje smo potcrtali ključne teme kojima ćemo se baviti, onda svi moramo raditi na tom ambijentu - govori Ogrešević.

Negira da iza nezadovoljstva NES-a i SBiH stoje pozicije u vlasti koje su im ponuđene.

- To zaista nije tako. Ovo je ozbiljan trenutak kada se treba ići ka finišu u formiranju vlasti, pitanja su vrlo bitna za državu. Bitno je i kako ćemo se odnositi jedni prema drugima i šta ćemo govoriti jedni drugima. Ne možemo se vrijeđati, nazivati pogrdnim imenima, biti bahati - kazao je.

Nije odgovorio da li ostaju dio koalicije.

- Nije samo pitanje matematičkog formiranja vlasti, ono je sušinske prirode hoćemo li sljedećim koracima napraviti nešto dobro ili loše - kazao je Ogrešević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.