open-navfaktor-logo
search
O hapšenjima u Sarajevu
Ogrešević: Konaković je prije tri mjeseca najavio da će hapsiti, to nije dobro za demokratiju
Konaković je prije tri mjeseca, što nije dobro za demokratiju i nezavisno pravosuđe, najavio da će hapsiti, pa sam mu ja odgovorio, tad smo bili partneri, da neće hapsiti nego da treba izgraditi nezavisne pravosudne institucije koje će raditi svoj posao.
24.05.2023. u 19:27
get url
text

VEZANI TEKST - Konaković o hapšenjima ambasadora i načelnika: Pravosuđe sada može raditi bez pritiska i političkog utjecaja

Kazao je ovo, između ostalog, predsjednik Narodnog evropskog saveza i gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević, koji je na N1 komentirao seriju hapšenja u Kantonu Sarajevo.

Upitan da prokomentira hapšenje zamjenika predsjednika NES-a Ibrahima Hadžibajrića, Ogrešević je kazao:

- Nažalost to se desilo, nadam se da će imati pošteno suđenje. Hadžibajrić je, činjenica je, bio uspješan načelnik. Nadam se da nema političku pozadinu.
Dodao je i da je pročitao da je Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a i ministar vanjskih poslova BiH, kazao "da pravosuđe nije moglo raditi zbog prijašnjeg direktora OSA-e Osmana Mehmedagića".

- Ima tu nekoliko problema. Ako je takva bila situacija nadam se da će državno Tužilaštvo procesuirati sve koji su negirali genocid, ako je Osmica to sprečavao. U Republici Srpskoj svi znamo da ima kriminala na sve strane. Konaković je prije tri mjeseca, što nije dobro za demokratiju i nezavisno pravosuđe, najavio da će hapsiti, pa sam mu ja odgovorio, tad smo bili partneri, da neće hapsiti nego da treba izgraditi nezavisne pravosudne institucije koje će raditi svoj posao. Trenutno se hapse sarajevski bivši i aktuelni načelnici, trebamo vidjeti je li to politički motivirano i da li će postojeća vlast imati istu ambiciju, kao i prethodna, da kontroliše pravosuđe - kazao je Ogrešević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.