open-navfaktor-logo
search
Tvrdi suprotno
Oglasio se urednik Avaza povodom optužbi da je prijetio novinarima da će ih raznijeti
Nakon što su iz Udruženja građana "Zašto ne" ukazali na prijetnje urednika Dnevnog avaza Evelina Trake, gdje je navodno novinarima portala "Raskrinkavanje" rekao da će ih "raznijeti", oglasio se i Trako, glavni akter ove priče.
10.06.2021. u 20:51
get url
text

Njegovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Nakon što je Emir Zulejhić, koji radi za stranicu Raskrinkavanje.ba (u vlasništvu Udruženja građana "Zašto ne"), objavio da sam zvao njihovo udruženje i prijetio, dužan sam da se obratim javno.

Dakle, danas smo ponovo dobili notifikaciju na Facebook stranici "Dnevni avaz" da je naša stranica objavila sadržaj koji "zbunjuje čitaoce". Ovo je u posljednjih pola godine sigurno 10. ili 11. put da je stranica "Dnevnog avaza" pod lupom "Raskrinkavanja" i njihovih novinara koji vrše analize tekstova objavljenih na portalima u BiH.

Obzirom da sam analizu detaljno pročitao kako bih utvrdio zbog čega je tekst koji smo objavili na našoj stranici nepotpun a koji smo prenijeli sa portala "Nezavisnih novina", a isto su objavili i mnogi drugi portali u BiH i regionu, među kojima N1, Buka, Index.hr, Raport, B92... uočio sam da analizom nisu obuhvaćeni pojedini portali koji su također objavili identičnu vijest.

VEZANI TEKST - UG "Zašto ne" saopćilo: Urednik Avaza prijetio timu Raskrinkavanje.ba da će ih raznijeti

Potom sam pozvao na telefonski broj sa stranice "Raskrinkavanja" i tražio novinarku koja je radila analizu. Kada mi je osoba s druge strane kazala da ona ne može dati kontakt telefon novinarke te da se obratim mailom, i da je ona zadužena za finansije, pitao sam "a ko vas finansira?".

Zatim sam pitao da li treba da dođem do njih kako bih uživo razgovarao s njihovom novinarkom koja je objavila paušalnu analizu odnosno koja nije obuhvatila i druge medije koji su istu vijest objavili. Nakon toga sam na Facebooku razmijenio nekoliko poruka s novinarkom koja je pisala analizu a koja mi je dala mail adresu. Uredno sam poslao upit i naznačio da mi treba njen odgovor jer radim analizu njihove analize. Do trenutka objave ovog teksta, nisam dobio odgovor.

To je shvaćeno kao prijetnja. Kategorički odbijam lažne optužbe "Raskrinkavanja" da sam nekome od njihovih novinara prijetio.

Uvijek ću energično djelovati na paušalne i neutemeljene ocjene pogotovo ako se tiču kuće za koju radim. Dalje, pozivam sve kolege novinare da javno izađu i kažu koliko "Raskrinkavanje" objektivno analizira i koliko na ljude koji časno i pošteno rade svoj posao djeluje "motivirajuće" da im svakog mjeseca dva ili tri puta dolazi obavijest da su napravili grijeh jer nisu provjerili izjavu, na primjer, Milorada Dodika.
 
- Bili ste dužni provjeriti da li je istina ono što je Dodik rekao - reći će jednom prilikom Darko Brkan, čovjek koji je na čelu Udruženja građana "Zašto ne" i koji se druži sa notornim Avdom Avdićem, urednikom opskurnog paraobavještajnog portala, medija kojeg „Raskrinkavanje“ ne dira i čuva ga od svojih "analiza".

Koliko je "Raskrinkavanje“"objektivno dovoljno govore brojni prigovori na njihovo „analiziranje“ koje imaju i ostale kolege sa bh. portala, poput "Hayata", "Raporta", "Bljeska", "Nezavisnih novina", "Patrije", "Face TV", "Radiosarajeva"... kojima "analize" "Raskrinkavanja" nanose ogromnu finansijsku štetu, i koji već razmišljaju o zajedničkom odgovoru na atake Darka Brkana i njegove ekipe.  

Da sumiramo, nisam prijetio, jesam možda glasnije govorio, nisam spomenuo nikakvo „raznošenje“ niti mi je to ikada palo na pamet.

Kolegama iz "Raskrinkavanja" savjetujem da u svom radu više vode računa o objektivnom analiziranju, a manje o ličnim simpatijama i selektivnoj zaštiti njima bliskih portala i urednika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.