open-navfaktor-logo
search
Aktivirani senzori
Oglasio se protivpožarni alarm na ruskom modulu Međunarodne svemirske stanice
Senzori za vatru i dim oglasili su se u četvrtak u ruskom segmentu Međunarodne svemirske stanice (ISS), a astronauti su na brodu osjetili miris "paljevine", saopćile su ruska svemirska agencija i NASA.
09.09.2021. u 11:58
get url
text

Incident, za koji je ruska svemirska agencija Roscosmos rekla da se dogodio u 01.55 prema univerzalnom vremenu (GMT) uoči planiranog izlaska i hoda u svemiru, posljednji je u nizu problema koji izaziva zabrinutost za sigurnost zbog uvjeta na ruskom segmentu ISS-a, javlja AFP. 

- Detektor dima aktiviran je u servisnom modulu Zvezda ruskog segmenta Međunarodne svemirske stanice tokom automatskog punjenja baterije i oglasio se alarm - navodi se u saopćenju Roscosmosa.

Francuski astronaut Thomas Pesquet rekao je da je "miris zapaljene plastične ili elektronske opreme" dopirao do američkog dijela stanice, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti, pozivajući se na NASA-in izvještaj. Ruska posada uključila je filter, a nakon čišćenja zraka astronauti su nastavili spavati, rekao je Roscosmos.

Svemirska agencija je rekla da će planirani izlazak u svemir biti nastavljen prema rasporedu. Ruski astronauti Oleg Novitsky i Pyotr Dubrov trebali bi napustiti stanicu kako bi nastavili rad na modulu Nauka koji je usidren u julu.

- Svi sistemi rade normalno - saopćio je Roscosmos.

Ruski segment ISS-a nedavno je iskusio nekoliko problema, a neimenovani zvaničnik upozorio je prošlog mjeseca da bi zastarjeli softver mogao dovesti do "nepopravljivih kvarova". Na servisnom modulu Zvezda zabilježeno je nekoliko curenja zraka, uključujući ranije ove godine kao i 2019.

Navodeći zabrinutost koja proizlazi iz zastarjelosti hardvera, Rusija je ranije najavila da planira napustiti ISS nakon 2025. godine i pokrenuti vlastitu orbitalnu stanicu.

U julu ove godine, cijela međunarodna svemirska stanica pomjerila se iz svoje orbite nakon što su se mlazni potisnici modula Nauka pokrenuli nekoliko sati nakon pristajanja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.