VEZANI TEKST - Naša stranka: Vlada FBiH odustala od vakcina; Savjetnik premijera Novalića: Nismo odustali

- Vlada Federacije BiH, od trenutka kada je obaveza nabavke vakcina s državnog prebačena na entitetske nivoe, ušla je u pregovore sa svim proizvođačima vakcina pokušavajući na sve načine što prije osigurati imunizaciju za građane, od proizvođača u SAD, preko Kine do Rusije. Sve nadležne institucije Vlade Federacije od početka u tome imaju punu podršku premijera – navode iz Ureda federalnog premijera, te dodaju:

- Zadnje saopćenje stranke, koja u Vladi KS-a ima svog premijera a koja nije sposobna, čemu svjedočimo i zadnjih dana, rješavati ni puno jednostavnije probleme na kantonalnom nivou, samo je, nažalost, jeftino kupovanje političkih poena i spinovanje kako bi se odgovornost za njihov nerad prebacila na druge.

Neka se informišu kod svog premijera oko toga šta je sporno u ugovoru za koji Vlada Federacije jeste dala saglasnost, ali uz traženje da se daju garancije da će građani koji prime prvu vakcinu dobiti i drugu, i uz preciziranje načina i rokova isporuke što ruska strana odbija, a što je priznao i sam premijer Vlade KS.

Podsjećamo, danas se po pitanju nabavke vakcina oglasila i Naša stranka optužujući Novalića da ne želi potpisati ugovor za nabavku vakcina Sputnik V.

Ranije je za Faktor savjetnik premijera Novalića Zoran Blagojević kazao da Vlada ne odustaje od nabavke vakcina već da se čeka registracija potpisa u sudu novoimenovanog direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniše Skočibušića.