open-navfaktor-logo
search
Zbog kršenja prava
Oglasio se NK Čelik: Kasumović i Gradsko vijeće ne mogu izdavati stadion Bilino polje
Nakon što su vijećnici Gradskog vijeća Zenice danas usvojili Informaciju o korištenju stadiona Bilino polje, oglasili su se iz Nogometnog kluba Čelik te gradonačelniku Fuadu Kasumoviću i zeničkim vijećnicima, kao i drugim sportskim kolektivima i savezima, poručili kako neće dozvoliti kršenje njihovih prava.
01.06.2021. u 16:33
get url
text

U svom saopćenju, iz NK Čelik ističu kako je nesporna je činjenica da je Grad Zenica vlasnik stadiona, "koji su gradili naši djedovi i očevi, a i ostali građani i građanke Grada Zenice, za potrebe NK Čelik Zenica".

VEZANI TEKST - Kasumović: Mladost žele izbaciti iz političkih razloga, potpisali smo ugovor za stadion

- Napominjemo, da je Grad Zenica, 28. 12. 2018. godine, potpisao Ugovor o uvjetima i načinu korištenja stadiona Bilino polje u Zenici, kojim je, između ostalog, konstatovana činjenica da je NK Čelik Zenica, od 2002. godine, u neprekidnom posjedu.

Istim ugovorom regulisana su prava i obaveze NK Čelik Zenica te propisana obaveza NK Čelik da vrši, kako tekuće i investiciono održavanje, tako i sve instalacije na objektu - podsjećaju iz zeničkog kluba.

S obzirom da vijećnici, kako podsjećaju, shodno današnjim izlaganjima, barataju pravima regulisanim Zakonom o stvarnim pravima i Zakona o obligacionim odnosima, ostaje nejasno kako se uopće raspravlja o davanju stadiona na korištenje trećim subjektima, mimo NK Čelik Zenica kao posjednika, odnosno zakonitog i savjesnog korisnika ove nekretnine.

- Jedini ovlašteni za sklapanje ovakvih ugovora smo mi, kao klub, a što govori i ranija praksa sa FK Sarajevom i drugima, shodno Ugovoru o korištenju, od 28. 12. 2018., a nikako Grad Zenica.

Posebno ne mimo nas i preko nas, bez ikakvog obavještenja.

U skladu sa članom 11. i 12. pomenutog Ugovora i u skladu sa Sporazumom o unapređenju infrastrukture, opremanju, održavanju i korištenju stadiona Bilino polje, NK Čelik Zenica "trpi" određenu nepravdu, jer je ograničen na korištenje stadiona četiri sata sedmično, a što, suštinski, predstavlja dva-tri treninga za ekipe NK Čelik Zenica te je primoran održavati treninge i utakmice na terenu stadiona Kamberovića polje - ističu iz Čelika.

VEZANI TEKST - Stadion Koševo na raspolaganju Mladosti

Dakle, NK Čelik, kao dobar domaćin, koristi travnjak četiri sata sedmično, radi očuvanja kvaliteta travnjaka na nivou potrebnom za odigravanje zvaničnih utakmica nogometnih selekcija BiH te je suludo da Grad krši odredbe Sporazuma o unapređenju infrastrukture, opremanju, održavanju i korištenju stadiona Bilino polje, dajući ovaj prostor trećima.

- NK Čelik Zenica je, dakle, jedini bio ovlašten za sklapanje ugovora sa NK Mladost Doboj Kakanj, uz saglasnost Grada, a nikako Grad Zenica samostalno. Pored toga, NK Čelik Zenica nije dobio nikakvu pismenu obavijest od Grada Zenice o bilo čemu.

Pored NK Čelik Zenica, Grad je sklopio ugovor sa Nogometnim savezom BiH, a u pogledu korištenja terena za odigravanje nacionalnih utakmica te se travnjak stadiona trenutno reparira o trošku FSBiH, a ne o trošku Grada Zenice, kako se to danas iznijelo na sjednici Vijeća - poručuju iz Čelika.

NK Mladost Doboj Kakanj, poručuju, eventualno korištenje stadiona može dogovarati s klubom, uz saglasnot Grada, a ne s Gradom bez kluba.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.