open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Oglasio se Čovićev HNS o dokumentu SDA: Kroz opasne namjere žele srušiti Dejtonski mirovni sporazum
Hrvatski narodni sabor, nevladina organizacija na čijem je čelu lider HDZ-a BiH Dragan Čović, reagirao je na dokument pod nazivom "Stav SDA o aktuelnoj krizi u Bosni i Hercegovini i prijedlozi za njeno rješenje", koji je jučer iz te stranke poslan na veći broj adresa u BiH.
22.08.2022. u 14:26
get url
text

U ovom dokumentu se, između ostalog, navodi da Bosna i Hercegovina na unutrašnjem planu trpi blokade od strane SNSD-a i HDZ-a koje imaju za cilj da je prikažu nefunkcionalnom i neodrživom, da su politike ove dvije stranke destruktivne, da Srbija i Hrvatska ne poštuju Dejtonski mirovni sporazum te pomažu svoje satelite u BiH, gdje se navode i primjeri, te navodi šta je potrebno da se kriza riješi.

VEZANI TEKST - Čović: Očekujem da Schmidt završi posao, ako to ne uradi HNS ima odgovor

Nakon Milorada Dodika, lidera SNSD-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, oglasio se i drugi prozvani koji, očekivano, ponovo optužuje SDA.

- Neistine iznesene u pismu međunarodnim dužnosnicima Hrvatski narodni sabor BiH najsnažnije osuđuje i odbacuje, kao i relativiziranje o stanju i ulogama unutar BiH, po viđenju Stranke demokratske akcije. SDA i njihov predsjednik (Bakir) Izetbegović, umjesto da zagovaraju stabilnost i traže rješenja u Bosni i Hercegovini, oni, kako se približava izborna kampanja sve više, bez konkretnog povoda zatežu odnose između konstitutivnih naroda u BiH, "prebrojavaju se", a neke bi slali u "vagone", što već u zadnje vrijeme javno zagovara i predstavlja ustaljeno ponašanje političkog Sarajeva.

Pored kleveta, na račun određenih stabilizirajućih politika, pismo je puno apsolutnih neistina i autorskih osobnih političkih stavova o stanju u Bosni i Hercegovini. Njihove laži svi su uvidjeli i razotkrili, stoga je nervoza još veća.

Nesvjesni promašenog, apsurdnog i neutemeljenog ponavljanja promašenih političkih stavova, zapravo, sami sebe prikazuju kao glavnog destabilizirajućeg čimbenika u BiH, s čime su dužnosnici diljem EU i svijeta sada ponovno upoznati - saopćeno je iz HNS-a, a njihovo saopćenje prenio je i HDZ.

Nadalje se navodi da "SDA uporno reklamira pohod u neizvjesno stanje, ne samo u okviru institucija i vladavine prava, nego i političkog i institucionalnog okvira kroz neskrivene pokušaje bošnjačkog ovladavanja Federacijom BiH, što im je glavni cilj".

- Također, SDA kroz svoje opasne namjere želi srušiti Dejtonski mirovni sporazum koji je stvorio nužne preduvjete mira i temelje za multinacionalnu državu triju ravnopravnih konstitutivnih naroda.

VEZANI TEKST - Otkrivamo šta piše u SDA-ovom neobjavljenom dokumentu na koji je Dodik sinoć burno reagirao

U okolnostima najveće postdejtonske političke krize u BiH, ovakvo radikaliziranje javnosti i nastup prema institucijama EU-a, nastavak je unitarističke propagande koja želi uništiti duh i tradiciju multinacionalne Bosne i Hercegovine. Nastavljaju politiku dominacije brojnijeg naroda i sustavnu diskriminaciju Hrvata, ali i svih drugih nebošnjaka. Uprkos činjenici da je ovakvo djelovanje direktno rušenje ustavnopravnog poretka, dužnosnici SDA svjesno i beskrupulozno nastavljaju svoje antidejtonsko djelovanje - naveli su.

Pozvali su na politički dijalog u cilju postizanja potrebnih iskoraka Bosne i Hercegovine prema euroatlantskoj budućnosti zasnovanoj na uzajamnom poštovanju, uvažavanju i ravnopravnosti.

- Potrebno nam je uključivanje svih relevantnih institucija EU, kao naših istinskih partnera i prijatelja, da spasimo ovu državu od invazije radikalnih ideologija - dodaju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.