open-navfaktor-logo
search
OHR
Oglasio se Christian Schmidt zbog požara u BiH
Zbog požara u našoj zemlji, oglasio se i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, od kojeg su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović zatražili da se uključi te iskoristi svoj autoritet i ovlasti kako bi se mogle upotrijebiti letjelice kojima raspolaže Bosna i Hercegovina.
16.08.2021. u 18:34
get url
text

- Požari prijete dijelovima Bosne i Hercegovine što zahtijeva adekvatan odgovor. Zaštita i spašavanje kao odgovor na prirodne nesreće su humanitarno pitanje koje utiče na sve građane u pogođenim područjima.

VEZANI TEKST - Predsjedništvo BiH vanredno zasjedalo zbog požara: Zatraženo da se uključi visoki predstavnik

Visoki predstavnik Christian Schmidt smatra da je to obaveza za sve, da se odgovorno angažuju i učine ono što je ispravno kako bi bili u mogućnosti osigurati građanima odgovarajuću pomoć, bilo domaću ili međunarodnu.

Visoki predstavnik očekuje od nadležnih domaćih institucija da djeluju u okviru svojih nadležnosti i odgovore na hitne potrebe lokalnih zajednica u područjima pogođenim požarima. Pored toga, visoki predstavnik pomno prati situaciju, te je zatražio detaljne informacije od nadležnih agencija kako bi mogao procijeniti težinu situacije - saopćeno je iz OHR-a.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik opstruira upotrebu helikoptera kojima raspolaže BiH u gašenju požara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.