open-navfaktor-logo
search
Pandora papers
Oglasili se iz Energoinvesta: Nemamo "offshore" račune nigdje na svijetu
Kompanije Energoinvest d.d. Sarajevo oglasila se saopćenjem za javnost a povodom informacija objavljenim u medijima prema kojima je ovo bh. preduzeće uplatilo 3,6 miliona eura offshore firmi za dobijanje posla na izgradnji dalekovoda između Albanije i Kosova.
05.10.2021. u 14:46
get url
text

- Vezano za informacije i povezivanje Energoinvesta sa poslovanjem sa "offshore" kompanijama, ono što u ovom momentu možemo potvrditi je da Energoinvest nema nikakvih vlasitih "offshore" kompanija niti "offshore" računa bilo gdje u svijetu. Energoinvest ima račune u zemljama u kojima realizuje poslove ali je svaki od njih registrovan putem nadležnih Ministarstava i za iste je dobijeno odobrenje za naplatu i držanje sredstava - navode u saopćenju.

Dodaju da što se tiče plaćanja drugim kompanijama, koje su u određenim periodima i na određenim projektima bili partneri, dobavljači, izvođači, isporučioci usluga i slično, koje na realizaciji kompleksnih poslova Energoinvest ima na desetke, "jasno je da Energoinvest nema kontrolu niti može uticati na poslovnu strategiju i odluke o bankovnim računima drugih kompanija sa kojima sarađuje".

- Vezano za konkretnu informaciju, a s obzirom da se navodni poslovni aranžman dešavao prije više od osam godina u vremenu drugih uprava Energoinvesta i periodu kada je Energoinvest realizovao projekte u Libiji, Alžiru, Iraku, Albaniji, Srbiji ,Makedoniji i Crnoj Gori, više informacija ćemo imati i moći saopštiti nakon detaljnog uvida u poslovno finasijsku arhivu iz navedenog perioda - navodi se u saopćenju iz ove kompanije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.