open-navfaktor-logo
search
Hoće li biti promjena
Oglasila se UEFA i otkrila gdje će se igrati EURO 2020
Britanski mediji ovih dana su objavili da je Evropska fudbalska federacija (UEFA) u pregovorima sa Fudbalskim savezom Engleske (FA), kako bi se EURO 2020 održao u Velikoj Britaniji.
14.11.2020. u 14:31
get url
text

No, iz UEFA-e su takve navode demantovali i potvrdili da planiraju održati Evropsko prvenstvo u sadašnjem formatu, a to znači u gradovima širom kontinenta, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz UEFA-e su za Sky Sports kazali da namjeravaju održati EURO 2020 u formatu i na stadionima potvrđenim ranije ove godine, a da usko sarađuju sa svim gradovima domaćinima na pripremama za turnir.

- S obzirom na neizvjesnosti oko COVID-19, nad kojima ni UEFA ni lokalna organizaciona tijela nemaju kontrolu, trenutno je prerano govoriti hoće li te utakmice u junu i julu imati ograničenja za navijače. UEFA-ini napori trenutno su usmjereni na planiranje turnira na svih 12 stadiona uz prisustvo navijača. Odluke koje su u suprotnosti s tim planom mogle bi se donijeti ukoliko bude potrebno, ali trenutno ne postoje planovi za promjenu gradova domaćina - istakli su iz UEFA-e.

Prema ranijim medijskim tvrdnjama utakmice EURO 2020, koji je pomjeren za naredno ljeto zbog pandemije COVID-19, igrale bi se u Engleskoj, Škotskoj i Velsu, jer bi tako bio smanjen rizik tokom putovanja i bilo bi lakše organizovati takozvane "balone" za reprezentacije.

Međutim, UEFA je u stalnom kontaktu sa svim zemljama domaćinima turnira, ali je i dalje apsolutno predana multinacionalnom događaju, ukoliko to dozvole okolnosti vezane za pandemiju.

Prema sadašnjem formatu Evropsko prvenstvo održat će se od 11. juna do 11. jula 2021. godine. Domaćini će biti: London, Minhen, Rim, Baku, Saint Petersburg, Budimpešta, Bukurešt, Amsterdam, Bilbao, Glasgow, Dublin i Kopenhagen.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.