open-navfaktor-logo
search
Nakon sjednice PIC-a
Oglasila se Ambasada SAD-a: Bh. lideri ne ispunjavaju ustavne obaveze i obećanje biračima o boljoj budućnosti
Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se nakon današnje sjednice Vijeća za provedbu mira (PIC), te je, između ostalog, istakla da bh. lideri ne ispunjavaju svoje ustavne obaveze i obećanje biračima da će im osigurati bolju budućnost u okviru euroatlantske porodice.
08.06.2022. u 16:13
get url
text

VEZANI TEKST - PIC: Politička kriza bez presedana prijeti stabilnosti i prosperitetu BiH i balkanske regije

- Kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i član Vijeća za implementaciju mira, SAD su naglasile jasnu poruku koju su poslali članovi PIC-a u podršci ulozi visokog predstavnika u implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma i unapređenju agende 5+2 do kraja međunarodnog nadzora. 

PIC je također naglasio svoju snažnu podršku EUFOR-ovoj operaciji Althea i njegov kontinuirani puni mandat da osigura sigurno okruženje u BiH.

Lideri BiH ne ispunjavaju svoje ustavne obaveze i ne ispunjavaju obećanje svojim biračima da će im osgurati bolju budućnost u okviru euroatlantske zajednice naroda.

Zajedno s kolegama iz Upravnog odbora PIC-a, nastavit ćemo podržavati hrabro bosanskohercegovačko civilno društvo i druge aktere koji rade na jačanju bosanskohercegovačke demokratije, rastu bh. ekonomije i pozivaju korumpirane i destabilizirajuće aktere na odgovornost za svoje postupke - naveli su iz Ambasade SAD-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.