open-navfaktor-logo
search
Mostar
Odustali od blokade zgrade HDZ-a: Radnici Aluminija planiraju novu blokadu ceste M-17
Radnici još pristižu, a tu je i mostarska policija, koja nadgleda situaciju
09.07.2019. u 15:01
get url
text

Radnici mostarskog Aluminija koji su danas protestovali u Ortiješu, gdje su držali u blokadi magistralni put M-17, umjesto najavljene blokade zgrade HDZ-a, došli su u sjeverni dio grada, na Željušu, gdje ponovo planiraju blokirati cestu. 

Kolona automobila s radnicima Aluminija izašla je u 14 sati iz kruga preduzeća, a prema nekim najavama očekuje se da će blokirati put prema tunelu Salakovac sjeverno od Mostara.

Radnici još pristižu, a tu je i mostarska policija, koja nadgleda situaciju.

Novi protest radnika Aluminija krenuo je jutros blokadom magistralne ceste M-17 južno od Mostara, a nakon četiri sata radnici su deblokirali taj dio ceste te se vratili u krug preduzeća.

Aluminij ima osiguranu isporuku električne energije do večeras u ponoć, nakon čega bi pogon mogao biti iskopčan s mreže što bi značilo kraj nekadašnjeg giganta.

Sudbina 900 radnika ove kompanije došla je u pitanje pošto se zbog nagomilanih dugova, blizu 400 miliona KM, došlo do pred samo gašenje firme. Vlada FBiH pokušava naći partnere koji bi u zadnji čas spasili Aluminij od gašenja.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Hrvatske preostalih 12 posto.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.