open-navfaktor-logo
search
Dok cijene rastu
Odugovlačenja, amandmani: Ukidanje akciza na naftne derivate i sniženje PDV-a ostat će fikcija?
Cijene u našoj zemlji i dalje rastu, najavljuju se nova poskupljenja, a od pokušaja da se pomogne građanima i malo ublaži ovaj udar kroz sniženje stope poreza na dodanu vrijednost i ukidanje akciza na naftne derivate vjerovatno neće biti ništa.
13.04.2022. u 07:41
get url
text

Pitanje akciza i poreza na dodanu vrijednost (PDV) pokrenuto je prije više od mjesec dana u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gdje su usvojene izmjene i dopune zakona o PDV-u i o akcizama. Zapelo je u Domu naroda Parlamenta BiH čija se nova sjednica još ne nazire.

Na pitanje da li, realno, nema ništa od ukidanja akciza i sniženja PDV-a, Dženan Đonlagić, predsjedavajući Kluba zastupnika DF-a u Parlamentu BiH, odgovorio je da je svima jasno da u ovoj zemlji nema ekonomskog i bilo kojeg drugog napretka sve dok kadrovi HDZ-a i SNSD-a sjede u Upravi za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine, Ministarstvu finansija i trezora Bosne i Hercegovine, Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANI TEKST - Građani će još pričekati na ukidanje akciza i nižu stopu PDV-a, mišljenje UIO "alanfordovsko"

- To su politike koje kroz institucije države sve zaustavljaju s ciljem urušavanja institucija kako bi dio našega suvereniteta predali politikama Zagreba i Beograda. Političko savezništvo SNSD-a i HDZ-a se, nažalost, prelama na negativan način i kroz ekonomske, odnosno životne teme kao što je u ovom slučaju porezno opterećenje prometa, to jeste potrošnje svih roba i usluga – dodao je Đonlagić.

Kod akciza, delegati iz SNSD-a u Domu naroda su bili protiv i hitnog i skraćenog postupka usvajanja izmjena i dopuna zakona, pa ukidanje akciza na naftne derivate i dalje "visi".

Kada je riječ o sniženju stope PDV-a na osnovne životne potrepštine, vidljivo je odugovlačenje. Nakon što su izmjene Zakona o porezu na dodanu vrijednost usvojene u Domu naroda u prvom čitanju, gdje je planirano da se PDV na osnovne potrepštine snizi na pet posto, a na luksuz poveća na 22 posto, delegatkinja Dušanka Majkić (SNSD) uputila je ovih dana amandmane. Ona traži nultu stopu za osnovne životne namirnice uz 22 posto na luksuz, a traži i da se ovakve izmjene zakona primjenjuju do kraja godine.

S obzirom na to da bez glasova delegata SNSD-a ne može biti usvojen zakon, jasno je da će ili ovi amandmani biti usvojeni ili nema zakona. Ako budu usvojeni, potrebno je da sve ide na usaglašavanje jer je Zastupnički dom usvojio drugačiji tekst zakona. Nadalje, ako bi se prihvatilo da izmjene zakona važe do kraja godine, a zna se da su iz Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine istakli da bi im trebalo i šest mjeseci priprema za uvođenje diferencirane stope PDV-a, onda bi se moglo zaključiti da bi zakon bio primjenjivan mjesec dana, ukoliko bi se sve usvojilo i završilo u Parlamentu BiH u narednih 15 dana.

VEZANI TEKST - U Hrvatskoj od sutra niži PDV na niz proizvoda, neki trgovci već snizili cijene

Treba imati na umu i raspravu delegata iz HDZ-a u Domu naroda prilikom usvajanja dopuna zakona o PDV-u na sjednici 24. marta.

- Ono što bi nama trebao biti konačan cilj jeste zaštita građana i krajnje potrošnje u BiH, to treba biti u fokusu, a da ovo parcijalno predlaganje mjera sigurno neće tome doprinijeti – kazala je delegatkinja Lidija Bradara (HDZBiH).

- Ukoliko mi uistinu želimo pomoći svim građanima BiH koji se nalaze u nezavidnoj situaciji, znači od općinskog do državnog nivoa, ne mora značiti da ćemo sa izmjenama ili diferenciranom stopom PDV-a to učiniti jer vidimo da nemamo jasne pokazatelje efekata izmjene od postojeće stope PDV-a na ovu diferenciranu. To možemo uraditi i kroz odluke vlada, entiteta, kantona, općina, Distrikta Brčko – rekla je delegatkinja Marina Pendeš (HDZBiH).

Napomenimo da su zastupnici HDZ-a, prilikom glasanja o uvođenju diferencirane stope PDV-a u Zastupničkom domu početkom marta, bili suzdržani, dok zastupnika iz RS-a nije bilo na glasanju.

Politički analitičar Adnan Huskić naglasio je da ne postoji ozbiljna spremnost da vladajuće većine se uhvate u koštac s ovim pitanjima.

Dodao je da postojeća koalicija više nema smisla i pitanje je koja je poenta njihovog bivstvovanja.

VEZANI TEKST - Šarović: Nevjerovatna objašnjenja vlasti za neprihvatanje prijedloga o smanjenju PDV-a i ukidanju akciza

- Ne rade u interesu građana. Bez obzira na to o čemu se radi, o ovom paketu izmjena zakona o akcizama i PDV-a, ili setu zakona iz 14 evropskih prioriteta, ova vlast ne funkcioniše nikako – kazao je Huskić.

Mira Pekić, zastupnica PDP-a u Parlamentu BiH, navela je da je pitanje hoće li doći do usvajanja izmjena ova dva zakona ako se uzme u obzir da nema nikakvih dešavanja u Parlamentu, ali i da su prihodi od indirektnih poreza povećani i vlade su ih rasporedile u budžete bez namjere da ijednu marku vrate građanima.

- Ovi zakoni su sada fikcija, a narod želi da to osjeti. Kada su uvođene akcize za autoputeve, nije bilo problema, niko nije dao negativno mišljenje – dodala je Pekić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.