open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Održani novi protesti "Borba za život" ispred zgrade institucija BiH
Protest nazvan "Borba za život" održan je danas u Sarajevu, gdje se pred zgradom institucija Bosne i Hercegovine okupila grupa demonstranata predvođena bivšom državnom zastupnicom, a sada NVO aktivisticom Majom Gasal Vražalicom. 
17.04.2021. u 13:11
get url
text

Nakon prošlih protesta koji su održani ispred zgrade institucija BiH i Vlade FBiH, demonstrantima niko nije odgovorio na njihove zahtjeve, istakla je Gasal Vražalica. 

- Ženski marš okuplja građane i građanke koji su jasno i glasno, odlučili reći imenom i prezimenom - dosta je. Naša borba za život je borba za dostojanstven život. Za ono oteto i oduzeto dostojanstvo svakog od nas. Želimo biti jednaki pred zakonom, da se u svojoj zemlji osjećamo sigurno. Nijedna politička partija se nije bavila pandemijom niti posljedicma već uhljebljavanjem svojih članova. I dok oni ništa ne rade, naša još nerođena djeca plaćat će njihov nerad. Ovdje nisu konstitutivni narodi, ovdje su kosntitivni samo oni koji te narode predstavljaju. Oni uživaju prava i samo njima je dobro. E gospodo, dosta je. Neće više moći - kazala je, između ostalog, Maja Gasal Vražalica u govoru ispred zgrade Parlamenta BiH. 

{$galerijaFotografija}

Okupljenima se obratio i doktor Bakir Nakaš, bivši direktor Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" te drugi. 

Organizatori protesta su među ostalim zahtjevima, istaknuli kako traže imenovanje novom saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine koji će u roku od 14 dana po imenovanju javnosti predstaviti jasan i provodiv Akcioni plan borbe protiv pandemije koronavirusa i upravljanja krizom.

- Iako smo naše zahtjeve blagovremeno uputile poštom i predale na protokol svih ministarstava Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i ponudile tri mogućnosti odgovora na naš zahtjev, niko od pomenutih nivoa se nije udostojio ni odgovoriti, a kamoli udovoljiti zahtjevima neformalne grupe građana i građanki koji su podržali proteste i zahtjeve incijative Borba za život - saopćile su organizatorice protesta. 

Nejra Latić Hulusić, jedna od organirzatorica, kazala je jučer za N1 da prethodni protesti jesu dali željeni efekat, dok su se dogovorili da izađu iz online svijeta ponovo na ulicu i da prestanu se baviti se komentarisanjem razočarenjima online.

- Naš šest je reklo idemo na ulicu, pa ko nam se pridruži. Vrlo brzo nam se priključio veliki broj ljudi. Drago nam je da su građani prepoznali iskren nijet da probudimo narod i da se sjete da su i oni vlast, i da je ovo naša država. Nije država onih koji vladaju u naše imene, a ne nama - istaknula je Hulusić.

Kazala je da bi bili zadovoljni da su Vijeće ministara i Fadil Novalić podnijeli ostavku.

Protest Borba za život 1 17.04.2021
1 od 29
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.