Sarajevo

Održana sjednica Vijeća ministara: BiH opredijeljena za aktivno učešće u regionalnim procesima

Objavljeno: 29.05.2019. u 15:39

Vijeće ministara BiH na 172. sjednici u Sarajevu usvojilo je tekst odgovora na pismo komesara za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna o stepenu realizacije reformskih mjera uvezivanja i dalo saglasnost predsjedavajućem Vijeća ministara BiH da ga uputi evropskom komesaru.

Naloženo je svim nadležnim institucijama BiH da redovno izvještavaju Ministarstvo vanjskih poslova o napretku u provedbi reformskih mjera uvezivanja.  

Naglašeno je da BiH ostaje opredijeljena za daljnje aktivno učešće u regionalnim procesima, prvenstveno Berlinskom procesu, odnosno Agendi za povezivanje u sektorima transporta i energetike te ekonomskom povezivanju u okviru Regionalnog ekonomskog područja.

U odgovoru se daje pregled ostvarenog napretka u provođenju reformskih mjera povezivanja u oblastima saobraćaja, energije, regionalnog ekonomskog prostora, uključujući i finaliziranje bilateralnih ugovora u cilju pristupanja Svjetskoj trgovinskoj organizaciji /WTO/, investicija, mobilnosti radne snage te digitalizacije.

Također, na današnjoj sjednici Vijeće ministara, na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova, donijelo je Odluku o imenovanju Koordinacijskog tijela za koordinaciju i praćenje procesa svih priprema Bosne i Hercegovine za učešće na narednom samitu Berlinskog procesa Zapadnog Balkana koji će biti održan u julu 2019. godine, u Poznanju (Poljska). Donesena je i Odluka o imenovanju Upravnog odbora Finansijskog mehanizma za provođenje Gender akcionog plana u BiH. Formiranje Upravnog odbora predviđeno je Posebnim sporazumom između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koje zastupa Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice i Kraljevine Švedske koju zastupa Međunarodna razvojna agencija za saradnju.

Kako se navodi u saopćenju iz VM, Bosna i Hercegovina nastavlja pripreme za učešće na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai, gdje će predstaviti svoje potencijale u okviru podteme „Prilika“ (Opportunity) s fokusom na obrazovanje, zapošljavanje, nove industrije i finansijski kapital. Za održavanje dana Bosne i Hercegovine na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 Dubai predloženi su 11. decembar 2020. godine, 18. decembar 2020. godine i 25. januar 2021. godine.

Ova svjetska izložba bit će održana od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine pod temom "Povezivanje umova, stvaranje budućnosti". EXPO 2020 Dubai otvara potencijalne mogućnosti pristupa tržištima zemalja za ukupno 3,2 milijarde potrošača i jedan je od najvećih globalnih događaja za oblasti privrede i kulture, a očekuje se predstavljanje oko 200 zemalja.

 

 

 

 

 

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije