open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Održana prezentacija pametnog zvona Smart Bell za osnovne škole
Pametno školsko zvono se sinhronizuje i podešava automatski, koristeći vrijeme sa računara
18.09.2019. u 17:01
get url
text

U prostorijama Osnovne škole "Silvije Strahimir Kranjčević" održana prezentacija pametnog zvona za osnovne škole kojoj je prisustvovao načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić i direktori 11 osnovnih škola sa područja Centra.

Riječ je o projektu uvođenja u škole pametnog zvona Smart Bell koje podrazumijeva računarsku aplikaciju koja pored osnovne funkcije automatskog zvonjenja, prema željenom rasporedu, ima mogućnost da putem informacionog panela učenicima prikazuje puno korisnih informacija: vrijeme, datum, preostalo vrijeme do kraja časa ili odmora, pokretne poruke i obavještenja te brojne druge informacije.

- Uređaj radi potpuno samostalno i nije mu potrebno nikakvo podešavanje osim računara na koji će se instalirati. Pametno školsko zvono se sinhronizuje i podešava automatski, koristeći vrijeme sa računara. Moguće je birati zvuk zvona, a može se koristiti i standardno školsko zvono, objasnili su predstavnici IT Teama Sarajevo koji su razvili ovo sistemsko rješenje.

Ispred OŠ "Silvije Strahimir Kranjčević" otvorena i ekološka učionica pod nazivom "Učimo u prirodi i o prirodi". Cilj projekta je razvoj ekološke svijesti i odgovornosti prema životnoj sredini, kao i podsticanje djece da što više vremena provode u prirodi, budu fizički aktivnija, te da brinu o svom zdravlju.

Ekološku učionicu simbolično je otvorio načelnik Ajnadžić zajedno sa djecom, koja su izrazila zahvalnost za podršku koju im je Općina Centar pružila za ovaj projekt, navodi se u saopćenju Općine Centar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.