Na Dan obnove državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembra 2018. godine, u sali Doma mladih u Sarajevu održana je osnivačka skupština novoosnovane političke organizacije Platforma za progres.

Sala Doma mladih  bila je premala da primi sve članove Platforme za progres, kao i brojne goste i simpatizere. Oko 1200 iskri glasalo je za programske dokumente i organe Platforme za progres. Za predsjednika Platforme za progres izabran je prof. dr. Mirsad Hadžikadić, a za potpredsjednicu prof. dr. Aleksandra Marjanović.

- Platforma za progres svojim radom i djelovanjem zalagat će se za opći moralni preporod bosanskohercegovačkog društva kako bi se riješila sistemska kriza etičkih, društvenih i profesionalnih vrijednosti u Bosni i Hercegovini. Promjena svijesti građana, svih stanovnika širom naše domovine, svih nas, naš je najvažniji zadatak – kazao je Hadžikadić i dodao: "Mi moramo da shvatimo da jedino u pravednoj, prosperitetnoj i progresivnoj zajednici možemo da ostvarimo svoje lične interese. Rad za zajednicu, za državu, je rad za nas same. Ovo je novo jutro, Bosno i Hercegovino. Jutro Platforme za progres. Platforma za progres je pokret, pokret koji je otvoren svima, čak i pripadnicima drugih stranaka, jer je nama stalo do promjene, promjene u cijeloj državi, promjene čak i u radu drugih stranaka, jer i one mogu da budu ključne za dalji razvoj države“.

Dodao je da je Platforma za progres pokret koji je nastao iz želje naroda, iz želje iskri, da se politički organizuju i kreiraju infrastrukturu koja će Platformu dovesti do pobjede na idućim izborima.

- Danas je početak te pobjede. Pobjede koju zaslužuju svi naši volonteri koji su uložili svoje znanje, svoje vrijeme i svoje resurse za uspjeh ove ideje – kazao je Hadžikadić, saopćeno je iz Platforme za progres.