open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Održana komemoracija Hakiji Hadžaliću, čovjeku čiji su snimci zapaljene Vijećnice obišli svijet
U Vijećnici u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, u utorak je održana komemoracija Hakiji Hadžaliću, jednom od najboljih snimatelja BHRT-a, ranije RTVBiH-a i Televizije Sarajevo.
18.01.2022. u 12:50
get url
text

Hadžalić je preminuo u nedjelju u 61. godini, a otvorena je i knjiga žalosti. Na komemoraciji obratila se i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

- Njegovim odlaskom Sarajevo i Bosna i Hercegovina ostali su bez jednog od onih ljudi koji ovaj svijet čine hrabrijim, ljepšim i plemenitijim. Ostat će upamćen kao neustrašivi ratni snimatelj. Rizikujući sopstveni život zabilježio je dramatične trenutke iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu i opsade Sarajeva - rekla je Karić.

Istakla je kako je Hadžalić u noći 25. na 26. august 1992. godine ušao u zapaljenu Vijećnicu i snimio prizore koji su obišli cijeli svijet.

- Hakijini snimci Vijećnice u plamenu u kojoj nestaje neprocjenjivo književno blago su ledili krv u žilama i držali širom otvorene oči svjetske javnosti - rekla je Karić.

Foto: Fena

Dodala je kako Hadžalić nije odustao od snimanja ni kada su ga vatrogasci upozoravali da mu je život ugrožen, uprkos emocijama koje su ga savladavale.

- Rizikovao je sve što ima, svjestan da ga je sudbina izabrala da dokumentuje historiju i da radeći svoj posao i sam bude dio nje. Sjećanja blijede, ali dokumentarni snimci ostaju do kraja svijeta da opominju, uče i čuvaju od zaborava - rekla je Karić.

Dodala je kako je sigurno da je Hadžalić s istim emocijama snimio i granatiranje drugih mjesta u Sarajevu, ali i nesalomljivi otpor Sarajlija.

- Zato mi danas odajući počast Hakiji Hadžaliću izražavamo iskreno i ljudsko hvala iznimnom profesionalcu, velikom čovjeku i istinskom patrioti za njegov doprinos u očuvanju uspomena koje su zalog za buduće generacije i podsjetnik na obavezu čuvanja mira, slobode i humanih vrijednosti koje krase naše Sarajevo - rekla je Karić.

Dobitnik je zahvalnice Grada Sarajeva koja mu je uručena 2018. godine povodom 26. godišnjice ratnog granatiranja i paljenja Vijećnice.

Hadžalić je zabilježio važne historijske činjenice poput potpisivanja Dejtonskog i Vašingtonskog mirovnog sporazuma. Bio je i autor mnogih dokumentarnih filmova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.