open-navfaktor-logo
search
Usvojen okvirni plan
Održana inauguralna sjednica Komisije za saradnju s NATO-om
Inauguralna sjednica Komisije za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine, na kojoj su usvojeni Poslovnik o radu ove komisije, kao i okvirni plan za izradu Programa reformi BiH za 2021. godinu, održana je danas u Sarajevu.
17.03.2021. u 14:22
get url
text

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH i predsjedavajući Komisije za saradnju sa NATO-om Josip Brkić izjavio je kako je spomenutim okvirnim planom predviđeno da Komisija polovinom aprila razmatra temeljni dokument za saradnju s NATO-om, odnosno nacrt programa reformi za tekuću godinu, nakon čega bi ga proslijedila Vijeću ministara BiH.

Početak rada Komisije za saradnju s NATO-om pozdravio je komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Eric Folkestad, istaknuvši kako se radi o grupi ljudi koji će odlučiti o oblastima saradnje s NATO-savezom.

Podsjetio je na stav NATO-a da njegova vrata ostaju otvorena za Bosnu i Hercegovinu, potcrtavajući značaj saradnje u pogledu zajedničkog odgovora na sigurnosne izazove i rizike.

- Nijedna zemlja sama se ne može suprotstaviti sigurnosnim izazovima današnjice, bilo da se radi o odgovoru na pandemiju, prirodne katastrofe, organizirani kriminal, ilegalne migracije, ili bilo koji sigurnosni izazov s kojima se svi danas suočavamo. Nema sumnje da smo zajedno jači – kazao je general Folkestad.

U tom je kontekstu ocijenio važnim da se vlasti u BiH nastave fokusirati na reforme odbrambenih i sigurnosnih institucija, a na dobrobit svih građana u BiH.

Značaj Komisije za saradnju s NATO-om potcrtao je i ambasador Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztián Pósa, koji je uime Ambasade zadužene za NATO kontakt u BiH, naglasio spremnost za pružanje pune podrške bh. partnerima u tom procesu.

Dodao je kako od BiH zavisi dinamika i obim saradnje s NATO-om, izražavajući očekivanje da će se sve odvijati u skladu s  odgovarajućom dinamikom.

Ambasador Pósa smatra veoma važnim da se uz tehničku podršku partnerima u BiH, NATO centrali u Briselu prenese viđenje situacije u BiH, kako bi imali što cjelovitiji uvid u stanje i razumjeli stvarnost u BiH.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi s transparentnošću u pogledu Programa reformi BiH, predsjedavajući Komisije Brkić je poručio da će se rad Komisije temeljiti na transparentnosti, te da će u izradu tog dokumenta biti uključene nadležne institucije, kao i da će taj proces biti otvoren i za akademsku zajednicu, odnosno stručnu javnost.

Na dodatni upit u vezi s očekivanjima u kontekstu eventualnih opstrukcija procesa reformi, Brkić je poručio kako ne očekuje nikakve blokade ili opstrukciije u tom pogledu, nakon što je usvojen Poslovnik o radu Komisije na čijem je čelu.

Komentirajući novinarski upit u vezi s dinamikom reformi u BiH, general Folkestad se, s obzirom na mandat, fokusirao na reformu odbrane, naglašavajući ključne segmente koji se tiču Oružanih snaga BiH, njihove funkcionalnosti prema NATO standardima i postizanja pune interoperabilnosti, kao i sudjelovanja u mirovnim operacijama i drugim aktivnostima u skladu s vlastitom misijom.

Na upit o tome u kojoj mjeri je Brisel zadovoljan realizacijom aktivnosti u kontekstu prošlogodišnjeg Programa reformi BiH, ambasador Posa je izrazio zadovoljstvo tim povodom, rekavši da je centrala NATO-a dosadašnje korake na tom planu pozitivno primila.

Dodao je kako se radi o novom nivou saradnje u kojem BiH sama određuje ono što će uvrstiti u Program reformi za svaku godinu.   

Odluku o uspostavi Komisije za saradnju s NATO-om isvojilo je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici 24. februara, kada je usvojena i realizacija Programa reformi za NATO.

Komisija, između ostalog, utvrđuje prioritete u realizaciji obaveza Bosne i Hercegovine koje proizilaze iz sudjelovanja u programu NATO-a "Partnerstvo za mir“, kao i u vezi sa realizacijom obaveza iz dokumenta Program reformi Bosne i Hercegovine.

Princip glasanja članova Komisije prati glasanje u Vijeću ministara BiH, što je novina u ovoj odluci, gdje se uz konsenzus omogućava donošenje odluka većinom glasova, pod uslovom da za odluku glasaju najmanje po dva člana Komisije iz svakog konstitutivnog naroda, te se u slučaju nedonošenja odluka uvodi drugi krug glasanja.

Za predsjedavajućeg Komisije imenovan je zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić, a za zamjenike predsjedavajućeg zamjenik ministra odbrane BiH za upravljanje resursima Mirko Okolić i sekretar tog ministarstva Muhamed Smajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.