open-navfaktor-logo
search
Položeni i vijenci
Održana akademija: Za slobodu Sarajeva poginulo je 109 bojovnika HVO-a
Svečana akademija započela je intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine i himne hrvatskog naroda
30.05.2019. u 11:05
get url
text

Udruga organizatora otpora, penzionisanih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo upriličila je sinoć Svečanu akademiju povodom obilježavanja 27. godišnjice utemeljenja HVO Sarajevo u galeriji Franjevačkog samostana sv. Ante na Bistriku u Sarajevu.

Svečana akademija započela je intoniranjem himne države Bosne i Hercegovine i himne hrvatskog naroda, nakon čega su se obratili prvi ratni predsjednik HVO Sarajevo emeritus prof. dr. sc. Marinko Pejić i jedan od inicijatora osnivanja HVO Sarajevo i pomoćnik zapovjednika HVO brigade "Kralj Tvrtko" za IPD Zvonimir Jan. Svečanosti su prisustvovali i zapovjednik HVO Sarajevo (Stup) Vinko Braco Martinović i član HVO Sarajevo (Novi Grad) Darimir Ćurčić.

HVO Sarajevo

-Glavne karakteristike HVO Sarajevo su multinacionalna struktura te njegovanje i čuvanje međusobnog povjerenja, saradnje i solidarnosti različitih naroda. Za slobodu Sarajeva svoje živote dalo je 109 bojovnika HVO Sarajevo, a više od 260 ih je ranjeno - kazao je Pejić.

-Uloga i značaj HVO Sarajevo su ipak nezanemarljivi. Stoga je Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo 2017. godine našoj Udruzi organizatora otpora, penzionisanih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo dodijelilo status braniteljske udruge od posebnog interesa i društvenog značaja za Općinu Novo Sarajevo. Skupština Kantona Sarajevo je 2018. godine prvom ratnom predsjedniku HVO Sarajevo emeritus prof. dr. sc. Marinku Pejiću dodijelila Plaketu Kantona Sarajevo kao javno priznanje za izuzetan doprinos razvoju Kantona Sarajevo u oblastima nauke, društvenih djelatnosti i umjetnosti, a Općinsko vijeće Općine Novo Sarajevo dodijelilo mu je 2019. godine Zahvalnicu Općine Novo Sarajevo kao javno priznanje za izuzetan doprinos razvoju nauke i društvene zajednice - kazao je Zvonimir Jan.

HVO Sarajevo

Svečanosti su prisustvovali brojni predstavnici društvenog života, kao što su Željko Bakalar, savjetnik u Uredu člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, Miljenko Ugarković, savjetnik u Ambasadi Republike Hrvatske u BiH, Adnan Zeković, zastupnik u Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo, Adil Kulenović, predsjednik Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99", dr. sc. Marijo Pejić, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH, i mnogi drugi.

Upriličen je i bogat kulturno-umjetnički program u kojem su nastupili: Jakša Jurjević, Ivana Krstanović, Sretko Vujić, Besim Spahić i Džemal Džigal.

HVO Sarajevo

Delegacije Udruge organizatora otpora, penzionisanih i demobilisanih branitelja HVO Sarajevo, Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, Hrvatskog narodnog vijeća BiH, Općine Novo Sarajevo i Koordinacije boračkih udruženja Općine Novo Sarajevo isti dan su (jučer), na Groblju "Sveti Josip" u Sarajevu, položile vijence i zapalila svijeće za sve poginule, preminule i nestale branitelje HVO Sarajevo i Hrvatske brigade "Kralj Tvrtko", a u Crkvi sv. Ante u Sarajevu služena je sveta misa zadušnica.

Pokrovitelji programa bili su Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo i Općina Novo Sarajevo, saopćeno je iz Udruge.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.