open-navfaktor-logo
search
Novi Grad
Održana akademija u znak sjećanja na heroje Safeta Zajku i Safeta Hadžića
Svoj doprinos Akademiji dali su i akademik Emir Hadžihafizbegović, a prikazani je i film posvećen Safetu Zajki i Safetu Hadžiću, autora Avde Huseinovića
05.06.2019. u 22:01
get url
text

U Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo u prisustvu brojnih predstavnika političkog, javnog i kulturnog života naše države, te porodica, saboraca i prijatelja večeras je obilježena Akademija u znak sjećanja na lik i djelo dvojice novogradskih ratnih velikana, heroja oslobodilačkog rata, brigadnih generala i zlatnih ljiljana Safeta Zajku i Safeta Hadžića.

Učenjem fatihe, intoniranjem himne te pozdravom zastavama države BiH, Armije RBiH te zastavama 21 viteške brigade ARBiH otvorena je večerašnja Akademija koju su zajednički organizovale 2. Viteška motorizovana brigada i Općina Novi Grad Sarajevo.

- Čast mi je da u ime Udruženja 2. Viteške pozdravim cijenjeni skup. Prije svega raduje me da mogu pozdraviti porodice svih devet heroja oslobodilačkog rata kao i skoro sve generale Armije RBiH, komandante brigada koji su večeras prisutni, prof. Ejupa Ganića člana ratnog Predsjedništva kao i predsjednika Skupštine Republike BiH u vrijeme agresije Miru Lazovića i sve druge prisutne - rekao je na samom početku u ime organizatora 2. Viteške motorizovane brigade Safet Kešo. 

Govoreći o liku i djelu Safeta Zajke Kešo je govorio o njegovoj hrabrosti i spremnosti da uvijek bude sa svojim borcima: “Među prvima se uključio u operativne aktivnosti Patriotske lige. U svako doba dana i noći bio je dostupan i stizao je na bilo koju tačku svoje 20 kilometara duge zone odgovornosti. Bio je jedan od najboljih sinova koje je BiH imala”.

O liku i djelu Safeta Hadžića govorio je Tajib Delalić, pomoćnik načelnika Službe za boračka pitanja, rad, socijalna pitanja i zdravstvo Općine Novi Grad Sarajevo, ali i bliski saradnik i prijatelj Safeta Hadžića: “Organizovao sam mnoge manifestacije i obilježavanja i večeras ne mogu biti ravnodušan - ovo je jedna od najvećih koju smo organizovali. O Safetu Hadžiću ne možete nikada ispričat priču do kraja, Safet Hadžić je neispričana priča. Od svog dolaska u Sarajevo iz rodne mu Strgačine radio je za jedinstvo i jačanje Bošnjaka i tako se nastavilo sve do njegove smrti”.

Ratni komandant 5. Dobrinjske brigade general Ismet Hadžić Mutevelija u svom govoru rekao je kako su Bošnjaci narod koji brzo zaboravlja svoje veličine. “Bosna više neće nikada imati heroje kakvi su Zajko, Hadžić, Nanić, Hujdur, Malkić, Bešić, Hodžić, Mešić i Šehović. Naši šehidi, heroji, borci su čuvari naše države Bosne i Hercegovine. Pozivam vas da u godinama koje dolaze ovakvu Akademiju organizujemo u Bužimu, Mostaru i drugim gradovima širom države”, poručio je Ismet Hadžić.

U ime Općine Novi Grad Sarajevo prisutnom skupu obratio se i njen načelnik Semir Efendić.

-Općina Novi Grad Sarajevo je jedina koja je dala 2 od ukupno 9 heroja oslobodilačkog rata. Trudimo se očuvati sjećanje na njih kroz ovakve i slične akademije ali i na druge načine. Kroz našu općinu idu dvije paralelne ulice, ulica Safeta Hadžića i ulica Safeta Zajke, naše najveće Općinsko priznanje nosi naziv po Safetu Hadžiću, a najljepši i najveći park u Sarajevu po našem Safetu Zajki. Ne smijemo zaboraviti ni njih ni sve hrabre borce i bitke koje su vodili boreći se za našu državu. Jednu takvu obilježavamo u subotu 8. juna na Golom brdu na Žuči u 15 sati, pa koristim priliku da vas pozovem da dođete i na taj način da zajedno ne dozvolimo da se izgubi sjećanje na hrabri i časni period naše historije - kazao je Efendić.

{$galerijaFotografija}

Na Akademiji se obratio i predsjednik Skupštine Republike BiH u vrijeme agresije Miro Lazović koji je istakao da ga večerašnja Akademija vratila u vremena kada je bilo časno i pošteno braniti svoju državu i kada se sticala njena nezavisnost.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić istakao je da je Bosna i Hercegovina nepobitna historijska, politička i kulturna činjenica, te da je BiH bez obzira na sve što se dešavalo na ovim prostorima u zadnjih 150 godina, na stalne nasrtaje, na masovne pokolje kojima je bošnjački narod bio izložen i genocid koji je izvršen, uvijek bila samo i isključivo bosanska.

Svoj doprinos Akademiji dali su i akademik Emir Hadžihafizbegović, a prikazani je i film posvećen Safetu Zajki i Safetu Hadžiću, autora Avde Huseinovića. Prisutni su imali priliku čuti i numere posvećene ovoj dvojici ratnih velikana u izvedbi hora OŠ “Avdo Smajlović” i Harisa Ganića, te hora Hazreti Hamza. 

AKademija Zajko i Hadžić 05.06.2019.
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.