open-navfaktor-logo
search
Koalicija na testu
Održan sastanak pet vladajućih stranaka u TK: Vlada nastavlja započeto, Skupština nakon izbora
Predstavnici pet stranaka koje čine vladajuću koaliciju u Tuzlanskom kantonu, jučer popodne održali su sastanak na kojem se razgovaralo o projektima koji Vladu Tuzlanskog kantona očekuju do kraja godine, potvrdio je za Faktor Mirnes Gušić, predsjednik Povjereništva Stranke za BiH u TK.
20.10.2020. u 19:05
get url
text

- Nakon usvajanja rebalansa budžeta, Vladu TK do kraja godine očekuje realizacija određenih programa i dogovoreno je da se s tim ide dalje. Nije bilo razgovora na temu buduće koalicije i odnosima pet stranaka - kaže Gušić.

Odnosi u koaliciji

Vladajuću koaliciju u TK čine SDA, DF, SBiH, SDBiH i SBB, a poljuljana je nakon što su glasovima opozicije i zastupnika SBB-a prošle sedmice smijenjena dva ministra, koji dolaze iz SD-a i SBiH. Zbog odnosa SBB-a i nenajavljenog učešća u smjeni ministra, iz SBiH su najavili da će preispitati svoje stavove kada je u pitanju učešće u vlasti, a bez njih ne postoji dovoljan broj ruku u Skupštini TK za opstanak Vlade TK na čelu s premijerom Denijalom Tulumovićem.

- Imali smo sjednicu Povjereništva i odlučili smo da obavimo konsultacije sa SDA, SD-om i DF-om, partnerima koji su pokazali da su opredijeljeni za saradnju. Nakon toga vidjet ćemo imali smisla razgovarati na tu temu s SBB-om i ostati u koaliciji - pojašnjava Gušić.

Dodaje da je Povjereništvo SBiH razgovaralo i o mogućnosti da uskrati već najavljenu podršku nekim kandidatima za načelnike, koji dolaze iz stranaka koje su glasale za smjenu ministara, a to su SDP, PDA, SBB i Naša stranka.

Novi ministri

Predsjednik Socijaldemokrata BiH Enver Bijedić za Faktor je rekao da je na jučerašnjem sastanku razgovarano o projektima Vlade TK te dodao da smatra da će koalicija u TK nastaviti da radi.

- Očekujemo da poslije Lokalnih izbora smijenjeni ministri budu zamijenjeni novima iz SD-a i SBiH, s tim da jedan od tih kandidata bude hrvatske nacionalnosti, kako bi ispoštovali mišljenje Ustavnog suda FBiH o zastupljenosti Hrvata u Vladi TK. Mi ćemo i dalje zadržati poziciju ministra unutrašnjih poslova - navodi Bijedić.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA Fahrudin Skopljak kaže da je na jučerašnjem sastanku pokazana saglasnost svih pet stranaka da Vlada TK nastavi sa započetim projektima.

- Predstavnici SBB-a žele da ova koalicija opstane, a tokom ove sedmice obavit ćemo i razgovore sa Strankom za BiH. Vlada TK nastavlja da radi - kaže Skopljak.

Dodaje da je za SDA najprihvatljivije da dva smijenjena ministra budu zamijenjena kadrovima istih stranaka, uz to da jedan od njih bude iz reda hrvatskog naroda.

Vlada TK, u skladu s onim što je dogovoreno, nastavit će raditi do Lokalnih izbora, nakon kojih možemo očekivati sjednicu Skupštine TK, koja će biti ključna za opstanak aktuelne koalicije. Tada bi mogli dobiti dva nova ministra, a s tim i potvrdu iste većine ili pak smjenu vlade i novu garnituru na vlasti predvođenu SDP-om i PDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.