Osumnjičenima je pritvor određen zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, odnosno zbog bojazni da će osumnjičeni ukoliko se nađu na slobodi ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, kao i zbog bojazni da će osumnjičeni ponoviti krivično djelo.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo: "Šefica" Jelena organizovala grupu koja je bez naloga vršila inspekcijske "kontrole", a sve za vlastitu korist 

Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba krivičnom vijeću Suda BiH u roku od 24 sata od prijema pismenog otpravka rješenja.

Riječ je o uposlenicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH. Majstorović je šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru u Banjoj Luci.

- Majstorović je rukovodila radnjama koje su bile protivne interesu službe sa ciljem da pribavi korist. U te svrhe je koristila autoritet i oslovljavali su je sa "šefice". Oni su djelovali kao organizovana grupa koju je organizovala i vodila Jelena Majstorović. Pribavili su imovinsku korist koja prelazi 50 hiljada KM i samoinicijativno su vršili kontrole - kazala je tužiteljica Amira Stanović.