open-navfaktor-logo
search
Sud odlučio
Određen pritvor ocu dječaka koji je ubio osmero učenika i zaštitara i ranio sedam osoba
Viši sud u Beogradu odredio je jednomjesečni pritvor za V. K., oca učenika K. K (13) koji je prije dva dana u beogradskoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" njegovim pištoljem ubio osmero školskih kolega i zaštitara, a ranio šest učenika i jednu nastavnicu.
05.05.2023. u 20:01
get url
text

Pritvor mu je, kako je rečeno u Višem sudu, određen zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da bi u kratkom vremenskom periodu mogao ponoviti krivično djelo, a kao drugi razlog navedeno je to što je za krivično djelo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora više od deset godina, a način izvršenja i težina posljedica krivičnog djela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Ranije je iz Višeg javnog tužilaštva saopćeno da je otac V. K. (47) saslušan zbog sumnje da je počinio krivično djelo protiv opće sigurnosti i da je obučavao svog trinaestogodišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom tako što ga je vodio u streljanu, te je predloženo da mu se odredi pritvor.

Osumnjičeni je negirao krivnju, saaopćeno je poslije saslušanja, koje je trajalo duže od tri sata.

U saopćenju se kaže da je trinaestogodišnji učenik K. K. ponio oružje i municiju u školu "Vladislav Ribnikar" koju pohađa, gdje je ispalio veliki broj hitaca i ubio zaštitara, te osmero učenika, a teško ranio još šestero školskih kolega i nastavnicu.

Prema ranijim navodima policije, tokom uviđaja nakon pucnjave u školi nađeno je 57 čahura, te još šest metaka.

Sumnja se da otac V. K. nije osigurao uvjete za sigurno čuvanje oružja i municije, jer ga nije držao tako da ne može doći u posjed neovlaštenih osoba, te da oružje i municiju nije čuvao zaključane i u odvojenim sefovima koji se ne mogu lako otvoriti.

Posljedica takvog postupanja je, kako sumnja tužilaštvo, da je dječak uspio doći u posjed pištolja CZ Shadow kalibra 9x19 milimetara i pištolja Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni V. K. posjeduje dozvole, ali koji nisu bili pravilno osigurani i nedostupni drugim osobama.

Tužilaštvo ukazuje da K. K. nije krivično odgovoran jer nema navršenih 14 godina, te je radi opservacije smješten u odgovarajuću psihijatrijsku ustanovu za djecu i mlade.

Sadašnja granica krivične odgovornosti za maloljetnike u Srbiji je 14 godina, a poslije tragedije u školi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je predložio da se kako jedna od preventivnih mjera granica krivične odgovornosti smanji sa 14 na 12 godina.

Srbijanski advokat i donedavni povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocijenio je ranije u petak za N1 spornom ideju o spuštanju dobne granice krivične odgovornosti sa 14 na 12 godina s obzirom na to da je Srbija potpisnica Konvencije o pravima djeteta, uz koju se predlaže daljnje podizanje te dobi, a ne njeno spuštanje.

Srbija treća u svijetu po broju oružja na 100 stanovnika

U Srbiji se, prema podacima nacionalne asocijacije za oružje, u privatnom posjedu drži više od 900.000 komada raznog naoružanja - od pištolja do lovačkog oružja, objavili su ranije mediji u povodu tragične pucnjave u školi.

Prema podacima iz istraživanja švicarskog istraživačkog projekta Small Arms Survey iz 2018. godine, procjene su da se Srbija, uz Crnu Goru, nalazi na trećem mjestu u svijetu po broju oružja na 100 stanovnika, prenosi Hina. 

Istraživanje pokazuje da je na prvom mjestu SAD s oko 390 miliona komada oružja.

Odnos u Sjedinjenim Državama je 120,5 komada vatrenog oružja na 100 stanovnika i daleko nadmašuje druge zemlje.

Na drugom je mjestu Jemen s 52,8, dok je za Srbiju procjena 39,1 komada oružja na 100 stanovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.