Pritvor prema ovom rješenju može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode osumnjičenih, odnosno do dana 16. oktobra 2020. godine ili do nove odluke Suda i to zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku BiH, naveli su iz Suda BiH.

Milan Tupajić, Dragomir Obradović, Momčilo Pajić, Aleksa Gordić, Miladin Gašević, Momir Kezunović, Branislav Kezunović, Željko Gašević i Jadranko Šuka osumnjičeni su za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a), d), i h), Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH), a sve u vezi sa članom 180. stavak 1. i članom 29, 30. i 31. istog Zakona.

Deveterica osumnjičenih lišeni su slobode u koordiniranoj akciji SIPA-e, po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH u srijedu, 16. septembra, na području općine Sokolac. 

Osumnjičeni koji su pod istragom, terete se za učestvovanje u udruženom zločinačkom pothvatu i nekadašnji su visoki dužnosnici Kriznog štaba Sokolac, vojske i policije, kao i izravni izvršitelji ubistva civila bošnjačke nacionalnosti iz sela Novoseoci, općina Sokolac, 1992. godine.

- Radi se o zločinu počinjenom dana 21./22. septembra 1992. godine, kada su pripadnici VRS, izvršili napad na navedeno selo, te odvajanje muškaraca od žena i djece. Muškarci su nakon toga vojnim kamionima transportirani na lokaciju smetljišta na Ivan Polju, gdje su brutalno ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja te zakopani na deponiji, dok su žene i djeca protjerani i transportovani na teritoriju Sarajeva - saopćeno je iz Tužilaštva BiH u srijedu.

Među ubijenim osobama, bilo je i maloljetnih dječaka, kao i jedna žena koja je ubijena prilikom napada na selo. Najmlađa žrtva imala je 14, a najstarija 82 godine. Sve žrtve, osim posmrtnih ostataka jednog ubijenog civila, otkrivene su, ekshumirane i identificirane nakon rata te je u posmrtnim ostacima pronađeno čak 178 rana od metaka iz vatrenog oružja. Nakon počinjenog zločina, minirana je i srušena džamija u Novoseocima, a ostaci džamije odvezeni su na smetljište i bačeni preko tijela ubijenih, naveli su ranije iz Tužilaštva BiH.