open-navfaktor-logo
search
Po uzoru na Teksas
Određen pritvor Čardakliji, koji je prijetio masakrom u sarajevskim školama
Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH, te odredio jednomjesečni pritvor Hamzi Čardaklija (2022) koji je uhapšen nakon što je na jednoj inostranoj web-stranici prijetio masakrom u Sarajevu poput onoga u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).
09.06.2022. u 14:23
get url
text

Kako su naveli iz Suda BiH, pritvor je određen zbog bojazni da će Čardaklija ponoviti, dovršiti ili učiniti krivično djelo kojim prijeti.

Osumnjičen je za krivično djelo terorizam.

Čardaklija, rođen u Brčkom, a nastanjen u Sarajevu, uhapšen je 5. juna nakon informacija od partnerskih institucija iz inostranstva, a identifikovan je i lociran od istražilaca specijaliziranih za visokotehnološki kriminal na području sarajevske općine Novi Grad te je uhapšen u aktivnostima koje su proveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP).

- Tereti se da je koristeći svoje znanje iz oblasti informacionih tehnologija, putem interneta, na inostranom internet serveru i portalu za razmjenu poruka, iznosio komentare o nedavnim pucnjavama i ubistvima učenika u SAD, kao i prijetnje oružanim napadom i preduzimanjem ovakvih terorističkih aktivnosti, na području Кantona Sarajevo - saopćili su ranije iz Tužilaštva.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.