open-navfaktor-logo
search
Zahvalnost Turskoj
Odmetnica iz Uvca: Bjeloglavi sup Dobrila danas se vratila u svoje jato
U Specijalnom rezervatu prirode "Uvac" Dobrila se oporavljala oko mjesec dana. Bila je smještena u specijalnom kavezu kako bi se uspješno adaptirala i stekla naviku da ponovo sama uzima hranu
25.05.2019. u 19:45
get url
text

Dobrila, ženka bjeloglavog supa za koju je javnost saznala nakon što je avionom vraćena u Srbiju, a prethodno iznemogla pronađena na jugu Turske, od danas je ponovom među svojim jatom.

Jednogodišnja ženka iz porodice lešinara, najugroženije vrste ptica, pronađena je krajem prošle godine u Turskoj, na granici sa Sirijom. Od tada, nakon što joj je pružena pomoć, Dobrila se vraćala ljudima u Turskoj svaki put kada bi je pustili da odleti nazad u Srbiju.

U Specijalnom rezervatu prirode "Uvac" Dobrila se oporavljala oko mjesec dana. Bila je smještena u specijalnom kavezu kako bi se uspješno adaptirala i stekla naviku da ponovo sama uzima hranu. Nakon što je ojačala i u potpunosti se oporavila, stručnjaci su odlučili da je ptica od danas spremna za povratak u prirodu.

{$galerijaFotografija}

- Ovaj dan poseban je po tome što je u potpunosti uspjela akcija svih nadležnih institucija Republike Srbije i Republike Turske. Ako mogu reći, hvala u njeno (Dobrilino) ime, hvala u ime Srbije svima u Turskoj, ambasadoru Turske koji je dao doprinos u spašavanju ove jedinke zaštićene vrste i njenom prebacivanju u Srbiju. Od danas Dobrili želim dobar let, da ova odmetnica više ne švrlja, a pošto je mlada i to je vrlo moguće. Zahvaljujući satelitskom odašiljaču koji joj je ugrađen lakše ćemo je pronaći, ma gdje da ode - rekla je upravnica Specijalnog rezervata prirode "Uvac" Milka Dučić.

Dobrila je svoje jato i Uvačku koloniju napustila u zimskom periodu, kao i mnoge jedinke bjeloglavog supa. Iz Fondacije za zaštitu ptica grabljivica za AA objašnjavaju da se to dešava, jer ptice tada posebno teško dolaze do hrane pa odlaze u toplije krajeve.

Koloniju bjeloglavih supova u "Uvcu" čini 500 ovih rijetkih i zaštićenih orlova te još oko 150 njihovih mladunaca.

Bjeloglavi sup Dobrila - Uvac
1 od 17
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.