open-navfaktor-logo
search
Podizanje optužnica
Odmarali 364 dana, "stisli" 31. decembra: Državni tužioci danas ispunjavali norme
Danas je podignuto čak pet optužnica za počinjene ratne zločine, a do danas tek 17
31.12.2019. u 17:20
get url
text
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine iskoristili su posljednji dan 2019. godine za ispunjavanje tužilačkih normi. Ono što nisu znali ili htjeli raditi tokom godine, državni tužioci su odlučili nadoknaditi u "sudijskom vremenu" odlazeće godine.

Do 29. decembra je, prema posljednjoj analizi BIRN-a, 27 državnih tužioca koji rade na predmetima ratnih zločina podiglo tek 17 optužnica. Danas je podignuto čak pet optužnica za počinjene ratne zločine.

VEZANI TEKST - U Tužilaštvu BiH više tužilaca nego optužnica za ratne zločine

Predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić je optužen za pomaganje u genocidu u Srebrenici. Zbog odgovornosti za ratne zločine na području Sanskog Mosta je optužen Milorad Krunić, dok je Jugomir Marčetić optužen zbog odgovornosti za ratne zločine u Prijedoru. Optužnica protiv Milana Trišića je podignuta zbog ratnih zločina na području Bratunca.

Posebni odjel za ratne zločine je podigao optužnicu protiv devet pripadnika Armije RBiH i HVO-a zbog navodne odgovornosti za mučenje, zlostavljanje i ubistvo 11 zarobljenih pripadnika Vojske RS-a u Brčkom 1993. godine.

Nisu danas skrštenih ruku sjedili ni tužioci Odjela III Tužilaštva BiH. Protiv Olje Divčić je podignuta optužnica zbog nedozvoljenog prometa akciznih proizvoda.

Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju je 2019. godinu okončao svojom omiljenom aktivnošću, podizanjem optužnice protiv Marina Krešića zbog nezakonitog transporta tri migranta od Mostara do granice sa Hrvatskom.

Optužnice zbog krijumčarenja migranata imale su dominantnu ulogu u ukupnom broju optužnice koje je ovaj odjel Tužilaštva BiH podizao u godini za nama.

VEZANI TEKST - Šta (ni)je Tužilaštvo BiH radilo u 2019: Od potkivanja, vrbovanja, do migranata i kafanskog ceha od 50 eura

Podizanje optužnica na koncu godine već je svojevrsna praksa Tužilaštva BiH, s obzirom na to da tužioci u posljednjim trenucima na taj način pokušavaju zadovoljiti obavezujuće tužilačke norme. Ta praksa otvara legitimno pitanje kvaliteta tih optužnica, s obzirom na to da su, očigledno, podignute s isključivim ciljem ispunjavanja zadovoljavajućeg broja podignutih optužnica, a ne adekvatnog procesuiranja krivičnih djela.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.