Povjerenici

Odluku koja nije usvojena u ponedjeljak, u petak ponovo došla na dnevni red Kolegija Skupštine KS

Objavljeno: 19.07.2019. u 15:11 Autor: E. H.

Ovo se prvi put desilo, ne znam da se ikada desilo da neka odluka koja padne, da se tako ponovo vraća na sjednicu, odnosno da je delegiraju premijer i Vlada na način na koji su oni delegirali, objašnjava Čelik

FOTO: Faktor

Jutros je održan Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo kojem nije prisustvovao predsjedavajući Elmedin Konaković.

Umjesto njega Kolegij je vodio Vibor Handžić.

Na dnevnom redu je trebao i biti prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koju je jučer sa Vlade povukla ministrica Zineta Bogunić i koja je jutros podnijela ostavku.

Na dnevni red Vlada je ipak uvrstila Prijedlog odluke o vršenju ovlaštenja Skupštine u javnim preduzećima čiji je osnivač Kanton Sarajevo koji zastupnici nisu podržali na posljednjoj sjednici Skupštine KS koja je održana 15. jula 2019.

-Ovo se prvi put desilo, ne znam da se ikada desilo da neka odluka koja padne, da se tako ponovo vraća na sjednicu, odnosno da je delegiraju premijer i Vlada na način na koji su oni delegirali. Bilo je zakona, recimo Zakon o komunalnoj čistoći i djelatnosti, koji smo vratili jer se radilo o rokovima. Tražili smo da se odredi rok kada će se donijeti taj zakon. A odluke se nikada nisu vraćale. To je presedan u KS, ali evo nek se skupštinska većina malo pozabavi time. Vjerovatno će sad izlobirati ove koji su otišli i koji su glasali protiv - kazao je Mirza Čelik, zastupnik u Skupštini KS i član Kolegija Skupštine.

Odluka je, ističe, važna za ovu vladu jer ne mogu ovladati preduzećima.

-Po Zakonu o privrednim društvima i Zakonu o javnim preduzećima vlasnik, odnosno ako je to institucija kojoj je država vlasnik, mora imati položen stručni ispit koji se polaže u Privrednoj komori, što važi i za članove skupština i uprave preduzeća. Oni su pokušali da to prođe bez odluke, odnosno certifikata. Pošto to nije u skladu sa zakonom, oni pokušavaju po ovlaštenju Vlade da stave tri člana skupštine preduzeća - pojašnjava Čelik.

Ističe da oni žele zbog  "stranačkog uhljebljavanja da stave tri člana da budu u skupštini i da primaju naknade koje su propisane za članove skupština". Ovaj prijedlog naći će se na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine KS.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije