open-navfaktor-logo
search
Povjerenici
Odluku koja nije usvojena u ponedjeljak, u petak ponovo došla na dnevni red Kolegija Skupštine KS
Ovo se prvi put desilo, ne znam da se ikada desilo da neka odluka koja padne, da se tako ponovo vraća na sjednicu, odnosno da je delegiraju premijer i Vlada na način na koji su oni delegirali, objašnjava Čelik
19.07.2019. u 15:11
get url
text

Jutros je održan Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo kojem nije prisustvovao predsjedavajući Elmedin Konaković.

Umjesto njega Kolegij je vodio Vibor Handžić.

Na dnevnom redu je trebao i biti prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koju je jučer sa Vlade povukla ministrica Zineta Bogunić i koja je jutros podnijela ostavku.

Na dnevni red Vlada je ipak uvrstila Prijedlog odluke o vršenju ovlaštenja Skupštine u javnim preduzećima čiji je osnivač Kanton Sarajevo koji zastupnici nisu podržali na posljednjoj sjednici Skupštine KS koja je održana 15. jula 2019.

-Ovo se prvi put desilo, ne znam da se ikada desilo da neka odluka koja padne, da se tako ponovo vraća na sjednicu, odnosno da je delegiraju premijer i Vlada na način na koji su oni delegirali. Bilo je zakona, recimo Zakon o komunalnoj čistoći i djelatnosti, koji smo vratili jer se radilo o rokovima. Tražili smo da se odredi rok kada će se donijeti taj zakon. A odluke se nikada nisu vraćale. To je presedan u KS, ali evo nek se skupštinska većina malo pozabavi time. Vjerovatno će sad izlobirati ove koji su otišli i koji su glasali protiv - kazao je Mirza Čelik, zastupnik u Skupštini KS i član Kolegija Skupštine.

Odluka je, ističe, važna za ovu vladu jer ne mogu ovladati preduzećima.

-Po Zakonu o privrednim društvima i Zakonu o javnim preduzećima vlasnik, odnosno ako je to institucija kojoj je država vlasnik, mora imati položen stručni ispit koji se polaže u Privrednoj komori, što važi i za članove skupština i uprave preduzeća. Oni su pokušali da to prođe bez odluke, odnosno certifikata. Pošto to nije u skladu sa zakonom, oni pokušavaju po ovlaštenju Vlade da stave tri člana skupštine preduzeća - pojašnjava Čelik.

Ističe da oni žele zbog  "stranačkog uhljebljavanja da stave tri člana da budu u skupštini i da primaju naknade koje su propisane za članove skupština". Ovaj prijedlog naći će se na dnevnom redu naredne sjednice Skupštine KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.