open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica
Odluke Ustavnog suda BiH su jasne, a u NSRS-u nastavljaju raspravljati o zakonu o imovini
Na posebnoj sjednici Narodne skupština RS-a danas je počela rasprava o Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, po hitnom postupku.
28.12.2022. u 12:24
get url
text

Ranije usvojeni zakon suspendovao je u aprilu visoki predstavnik Christian Schmidt, a Ustavni sud Bosne i Hercegovine ga je u septembru stavio van snage.

- Svi dobro znate o čemu se radi, to je naša reakcija na odluke Ustavnog suda – kazao je na početku predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić.

Direktor Uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose RS-a (RUGIPP) Dragan Stanković je obrazložio da je ustavni osnov za donošenje ovog zakona propisan u članu koji definiše da "republika uređuje i osigurava svojinske i obligacione odnose i zaštitu svih oblika svojine, te da NSRS donosi zakone i druge propise i akte".

- Reguliše se svojina nad nepokrentostima koje služe za funkcionisanje javne vlasti čiji je osnivač RS ili jedinice lokalne samouprave – kazao je Stanković.

On je precizirao da se to odnosi na objekte i zgrade, opća dobra i dobra u općoj upotrebi, a koja su potencijal ekonomskog razvoja RS-a.

- Ovaj zakon ne odnosi se na svojinu na nepokretnoj imovini koja je u javnim evidencijama nepokretnosti za čije održavanje je nadležan RUGIPP, do 31. 12. 1991. bila upisana kao imovina sa pravom raspolaganja bivše Socijalističke Republike BiH – rekao je Stanković.

- Da bi javna vlast mogla funkcionisati u skladu sa Ustavom, potrebno je da subjekti koji vrše vlast budu vlasnici nepokretnosti i da njima mogu raspolagati. Neophodno je stvoriti uvjete da se te nepokretnosti upišu, čime bi se omogućio nesmetan pravni promet, te ekonomski i privredni razvoj, što će se ovim zakonom omogućiti – dodao je.

On je dodao da se ovaj zakon donosi po hitnom postupku.

Zastupnik SNSD-a Srđan Mazalica je kazao da je nadležnost RS-a raspolaganje imovinom, te da ona to crpi od 9. januara 1992. godine.

- BiH nema nadležnost koja se tiče imovine, a RS mora da uređuje i raspolaže sa državnom imovinom na svojoj teritoriji. To je nesporno. Ovaj zakon je dobar manevarski potez, da RS donosi novi zakon koji u sušitini znači isto i potvrđuje što je klasičnim zakonom urađeno i što se misli raditi – kazao je Mazalica.

Zastupnik SDS-a Dragomir Vasić je ocijenio da je novi prijedlog zakona koji je danas na dnevnom redu, potvrda da se poštuju ranije odluke OHR-a, visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

- Ovaj zakon ne daje pravo vlasništva RS-u kao što se to prvobitno tvrdilo, ono je odustajanje od ranijeg stava da je imovina vlasništvo entiteta – rekao je Vasić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.