Odluka Vlade: Hrvatska osnovala komisiju za pomoć osumnjičenim i optuženim za ratne zločine u BiH

objavljeno: 10.11.2016. u 11:35

Vlada Republike Hrvstke je na sjednici u četvrtak odlučila da će ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved biti na čelu Komisije za koordinaciju aktivnosti u vezi s procesuiranjem ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, u koje će biti uključeno više ministarstava, a namjena mu je pomaganje hrvatskim državljanima protiv kojih se vode istrage u BiH.  

Premijer Andrej Plenković rekao je da hrvatska država želi učinkovito pružiti pomoć hrvatskim državljanima protiv kojih su podignute optužnice ili se vode istrage o navodnim ratnim zločinima u BiH. To se odnosi i na aktuelni slučaj Orašje i na druge slučajeve, javila je Hina.

Plenković je kazao da je namjena komisije bolja usklađenost s cijem kvalitetnije pripreme za odbranu osoba koje su po komandnoj odgovornosti optužene ili su pod istragom za navodne ratne zločine.

U komisiji će biti predstavnici ministarstava branitelja, odbrane, unutrašnjih i vanjskih poslova, pravosuđa i predstavnici iz premijerovog ureda. Na čelu će mu biti ministar branitelja Tomo Medved.

(Faktor.ba)