Odluka o odobravanju novca iz tekuće rezerve bila je na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine prošle i ove sedmice, ali sjednica nije održana.

Bez odluke Vijeća ministara, institucijama nije moguće prebaciti novac. Radi se o blizu 1,2 miliona KM neophodnih za isplatu uvećanih plaća namještenicima, vojnicma, policajcima i dijelu državnih službenika.

VEZANI TEKST - U budžetu ima za tri mjeseca: Veća primanja vojnika, policajaca, službenika od iduće plaće

Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikata Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), institucije koja je među ovih 11, kazao je da su oktobarsku plaću dobili bez problema, kako ih i sljeduje. Oktobarska plaća je bila i prva koja je isplaćena po uvećanim koeficijentima.

Kahrimanović je rekao i da, prema informacijama koje ima Sindikat, neće biti problema ni za novembarsku plaću.

- To će se premostiti. E za decembarsku plaću se očekuje ta odluka Vijeća ministara BiH. Pratit ćemo situaciju da ne dođe pet do 12 da to ne možemo riješiti – dodao je Kahrimanović.

Osim za SIPA-u, koja iz tekuće rezerve budžeta treba 100.000 KM, sredstva su predviđena za Memorijalni centar Srebrenica-Potočari (16.316 KM), Službu za zajedničke poslove institucija BiH (278.880 KM), centralni izbornu komisiju BiH (28.813 KM), Komisiju za očuvanje nacionalnih spomenika BiH (17.026 KM), Institut za akreditiranje BiH (9.932 KM), Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH (210.000 KM), Agenciju za nadzor nad tržištem BiH (6.741 KM), Agenciju za javne nabavke BiH (7.186 KM), Ured za razmatranje žalbi BiH (12.205 KM) i za Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH (500.000 KM).

Novac je, kako piše u prijedlogu odluke, namijenjen isključivo za finansiranje izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim je uvećan koeficijent.

Sjednica Vijeća ministara prošle i ove sedmice nije održana jer ministri iz HDZ-a BiH nisu podržali dnevni red. Razlog za takvo ponašanje HDZ-ovih ministara je što u dnevni red nije uvršten nacrt budžeta institucija BiH za iduću godinu, što je tražio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZBiH). Bevanda je i predlagač odluke o odobravanju sredstava tekuće rezerve za 11 institucija.

Odluka o odobrenju tekuće rezerve za 11 institucija BiH, 2022.