Vlasti Indije zabranile su obavljanje molitvi u džamiji u kompleksu Taj Mahal, osim petkom za vrijeme džuma-namaza.

Ured za arheološka istraživanja Indije izdao je direktivu prema kojoj muslimani više neće moći obavljati molitve u džamiji u Taj Mahalu, osim petkom. Zvaničnik Ureda Vasant Swarankar kazao je za list "The Times of India" kako je direktiva izdata u skladu s prethodnom presudom Vrhovnog suda Indije.

- Namazi će biti klanjani u džamiji samo petkom i moći će im prisustvovati samo lokalni stanovnici uz obavezno pokazivanje ličnih dokumenata - kazao je Swarankar.

Čelnik džamijskog odbora Syed Ibrahim Hussein Zaidi oštro je osudio zabranu i nazvao je antimuslimanskom.

- To samo pokazuje njihov mentalni sklop. Zabrana je nelegalna i ne možete zabraniti vjernicima da obavljaju molitve svakodnevno - kazao je Zaidi za AA.

U julu ove godine indijski Vrhovni sud je naredio da se zabrani muslimanima iz drugih mjesta da obavljaju molitvu u džamiji.

U odluci se navodi da se džamija nalazi u sklopu kompleksa Taj Mahal koji je jedno od sedam svjetskih čuda i čija zaštita je prioritetna.

Taj Mahal je arhitektonski spomenik u Agri kojeg je u 16. stoljeću izgradio šah Džahan kao mauzolej za njegovu suprugu Mumtaz Mahal. Kompleks se sastoji od centralne oktagonalne građevine od bijelog mermera te džamije i kuće za odmor.

Hiljade turista svakodnevno posjećuju Taj Mahal kao jedno od najspektakularnijih arhitektonskih djela na svijetu.