open-navfaktor-logo
search
Ustavni sud FBiH
Odluka bivše vlasti: Smjena direktora škola u TK nije u skladu s Ustavom
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) donio je presudu kojom je utvrđeno da smjena 33 direktora srednjih škola u Tuzlanskom kantonu (TK), koju je provela bivša vlast, nije u skladu s entitetskim Ustavom. Ista odluka očekuje se i po pitanju smjene 88 direktora u osnovnim školama, jer je upućen identičnan zahtjev za ocjenu ustavnosti, a smjene su urađene na isti način, podnošenjem amandmana na izmjene zakona.
09.03.2022. u 13:16
get url
text

Podsjećamo, Skupština TK usvojila je 30. aprila prošle godine izmjene zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, a uz oba ta dva zakona i amandmane kojima se smjenjuje 121 direktor škola, 88 u osnovnim i 33 u srednjim školama. Na vlasti su tada bili Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Naša stranaka (NS) i Savez za bolju budućnost (SBB). Ova vlast nedavno je smijenila nova većina u Skupštini TK, ali će finansijske štete po TK, ipak, ostati.

- Ustavni sud je kazao svoje. Zakon nije u skladu s Ustavom. Smjene su nezakonite, a kanton će sada morati platiti svim onim direktorima koji su tužili. Ovo je prva ovakva odluka u FBiH kojom se uspostavlja i novi pravni okvir i norma za sve one koji bi se eventualno odlučili ubuduće na isti korak - kaže zastupnik Stranke demokratske akcije u Skupštini TK Midhat Čaušević.

On dodaje da je najveća odgovornost na Ministarstvu obrazovanja i nauke odnosno Vladi TK jer su oni provodili nešto što se pokazalo kao neustavno.

- Mi iz tadašnje opozicije smo podnijeli zahtjev za ocjenu ustavnosti Ustavnom sudu FBiH. Na sva upozorenja o pogubnosti ovog čina i štetu za TK oglušio se i tadašnji ministar obrazovanja TK Elvis Baraković. Ovo je dokaz da ničija sila i bahatost neće proći i da se vrijedi boriti i istrajati pored svih pritisaka - kaže Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika Demokratske fronte (DF) i jedan od inicijatora ocjene ustavnosti.

O presudi Ustavnog suda FBiH oglasila se i stranka Socijaldemokrate BiH. 

- Neustavna i nezakonita smjena 121 direktora ili "sječa glava" rečeno jezikom kuloarske priče koju je predvodila "crnolistaška koalicija" SDP-PDA-SBB-NS, dobila je svoj epilog na Ustavnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, trećina poslanika u Skupštini TK među kojima su i Husein Tokić i Žarko Vujović zatražili su ocjenu ustavnosti člana 16. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju. Ustavni sud FBiH donio je presudu kojom utvrđuje da pomenuti član, odnosno smjene po "sili zakona" NISU u skladu sa Ustavom FBiH.

Podsjećamo, bivši ministar obrazovanja Elvis Baraković je ostvarivao zamišljene ciljeve "velikih" političkih šefova, te se i sam izdigao iznad svih Zakona i organa upravljanja u školama, pa s ciljem da u jednom danu (26.5.2021.) smijeni 121 direktora škola, školskim odborima i sekretarima škola izdaje upute o postupanju. U prvoj uputi od 19.5. 2021. godine, ministar kao vrhovni tumač naglašava da "mandat direktorima škola zatečenim na dužnosti prestaje 26.05.2021. godine", te da je neophodno da "školski odbor odlukom konstatuje tu činjenicu, a nikako da donosi odluku o prestanku mandata ili prijevremenom razrješenju direktora škole". Sličnu uputu ministar je uputio i 24.5.2021. godine. Ovim uputama, ministar je prekoračio svoja ovlaštenja, pa je u svojstvu diktatora, prvo odredio datum prestanka mandata zakonito izabranim  direktorima, zatim je odredio šta da urade školski odbori kao organi upravljanja u školama i kako će sekretari škola, kao diplomirani pravnici, formulisati odluke koje će uručiti direktorima.

Klub SDBiH u Skupštini TK ovim putem postavlja pitanje Elvisu Barakoviću, ko će odgovarati pred sudom za neustavne smjene, čiji su postupci u najmanju ruku bili diktatorski? - navodi se u saopćenju SDBiH. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.