navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Krzneni drugar

Odlučili ste uzeti zeca za kućnog ljubimca: Evo šta sve trebate znati

Zečevi su oduvijek bili veoma popularni ljubimci među mališanima, ali postoji nekoliko stvari koje biste trebali znati prije nego što ovu životinju uvedete u kuću.

Objavljeno: 05.02.2020. u 11:49
get url
text

Zecu je neophodna sloboda i to je jedna od najvažnijih činjenica koju trebate znati o ovom krznenom drugaru. Međutim, on voli i društvo. Zato imajte na umu da zec ne smije neprestano biti u kavezu. Istina, kavez je neophodan na početku, dok se zec još navikava na vršenje fizioloških potreba na pijesku.

Pijesak

Kad se zec navikne na posip, kutije s pijeskom biste trebali rasporediti po sobi, a tek onda pustiti zeca da trčkara okolo. Pijesak se mora mijenjati redovno, jer zečiji urin ima jak i neprijatan miris koji se može eliminirati samo sterilisanjem.

Igra

Zec voli da bude okružen ljudima ili drugim zečevima, ali ima i trenutaka kada želi da se osami. Ukoliko se želi igrati i maziti, sam će to staviti djetetu ili odrasloj osobi do znanja.
Također, ne smijete zaboraviti da, ako je predugo ostavljen bez kontakta s ljudima, zec pati, zbog čega može i uginuti.

Nošenje

Zec uživa u maženju i igranju, ali je mali broj zečeva koji se voli nositi. Zbog toga ne preporučuje se da zec postane član porodice s malom djecom, koja još uvijek ne znaju kontrolirati stisak. Naime, ukoliko se osjeti ugroženim, ova životnja brani se zubićima.

Moguće povrede

Zečevi vole grickati, iako se i to umanjuje sterilizacijom. Ukoliko se ne želite odlučiti za ovaj drastičan korak, trebali biste osigurati prostor u kom ljubimac trčkara kako ne bi pregrizao kabl.
Dakle, kablove sklonite kako god je to moguće, a korisno bi bilo i osigurati zecu dovoljno igračaka za grickanje kako ne bi oštrio zube na namještaju i tepisima.

Prehrana

Zečevi koji se hrane samo granulama pretežno su gojazni i ne dobijaju hranljive materije koje su im neophodne. Najzastupljenije namirnice u prehrani zeca trebalo bi biti sirovo povrće i sijeno, jer su mu neophodna vlakna.

U zavisnosti od toga koliko je zec krupan, dajte mu dvije dio četiri šolje svježeg raznovrsnog povrća. Voće će odlično poslužiti kao poslastica ili nagrada, i to samo u količini od jedne do dvije kašike dnevno.