open-navfaktor-logo
search
Svi ga hvale
Odlični bh. muzičar Ismar Porić: Saksofon je njegov zaštitni znak
Ismar Porić jedan je od najboljih i najtraženijih saksofonista u našoj zemlji. 
14.03.2023. u 08:40
get url
text

Za njegovo muzičko umijeće kolege širom Bosne i Hercegovine, ali i pjevači imaju samo riječi hvale.

Kao rezultat predanog dugogodišnjeg rada stigli su pozivi da nastupi na velikim koncertima sa "Crvenom jabukom" i Halidom Bešlićem. Ismar se muzikom počeo baviti još kao dječak, kada je sa šest godina počeo svirati klarinet.

Na koncertu u Zetri sa Bešlićem i Kadirićem

- Ova godina je prava ludnica, u pozitivnom smislu, za mene. U samo mjesec dana sam dobio pozive da se pridružim Halidu i Žeri na njihovim velikim koncertima širom regiona. Ja sam snimao / svirao na posljednjem Halidovom albumu i posljednja tri albuma "Crvene jabuke" i valjda je bio prirodan tok da se "uživo" nastavi ta saradnja. Ovom prilikom se želim posebno zahvaliti Mirku Šenkovskom Geronimu i Samiru Kadiriću. Oni su ti koji su vjerovali u mene – kaže za Faktor Ismar Porić.

Što se tiče koncerta u Zetri, Ismar ističe da mu se još sliježu dojmovi.

- Ne mogu opisati koja je čast meni bila da zajedno sa legendarnim Halidom i njegovom sjajnom ekipom dijelim binu. Fenomenalan je osjećaj. Prvi koncert sa "Crvenom jabukom" sam imao u rasprodanoj zagrebačkoj Areni (14. februar) i nakon toga smo još za 8. i 9. mart imali dva koncerta u legendarnom Domu Sindikata (danas MTS Dvorana). To su sve dvorane na kojima sam ja gledao razne muzičke velikane i kada sam se prvi put popeo na te bine i osjetio energiju 15.000-20.000 ljudi, samo sam sebi rekao: "To je to". To je onaj neopisivi osjećaj zbog kojeg se čovjek i počne baviti muzikom. Saradnja sa Halidom i Žerom je posebna svaka na svoj način i iskustvo koje stječem sa njima i stvari koje učim od njih su neprocjenjive – kaže Porić koji je i direktor regionalnog multimedijalnog projekta "Kuće dobrih tonova".

Foto: (Marina Pešić)

Saksofon je njegov zaštitni znak, a svira ga od kraja srednje škole.

- Nakon klarineta saksofon sam počeo svirati nekad krajem srednje škole. Ono što je interesantno jeste da svaki muzičar kojem je klarinet prvi instrument svira i saksofon, a vrlo rijetko saksofonisti počnu da sviraju klarinet – kaže Ismar koji bi do kraja godine trebao nastupiti na još velikih koncerata širom regiona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.