open-navfaktor-logo
search
Zdravo i korisno
Odlična aerobna vježba: Kako uz pomoć bicikla izgubiti nakupljene kilograme
Bicikliranje doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, poboljšava aerobni kapacitet, budući da ima nisku stopu utjecaja na zglobove, izvrstan je način prevencije, ali i rehabilitacije nakon povreda
17.10.2019. u 10:18
get url
text

Vožnja bicikla odlična je aerobna aktivnost. Osim što možete putovati na biciklu, od svakodnevnih odlazaka na posao, do pravih putovanja, ovo prijevozno sredstvo značajno doprinosi zdravlju, a može biti i vaš način potrošnje kalorija s ciljem gubljenja viška kilograma.

Bicikliranje doprinosi kardiovaskularnom zdravlju, poboljšava aerobni kapacitet, budući da ima nisku stopu utjecaja na zglobove, izvrstan je način prevencije, ali i rehabilitacije nakon povreda, a i odličan način druženja s prijateljima.

Kako je mnogima cilj izgubiti višak kilograma i riješiti se neželjenih masnih naslaga, evo nekoliko savjete kako možete vožnjom bicikla doprinijeti ostvarenju tog plana.

Postavite realan cilj

Vožnja bicikla nije čudesna tableta kojom ćete preko noći izgubiti višak kilograma. Morat ćete biti strpljivi i ustrajni, ali i realni kada je riječ o vašim mogućnosti i ciljeva.

Nemojte da vam cilj isključivo bude povezan sa mršanjem

Gubitak viška kilograma može vam biti glavni cilj, ali uz njega možete imati niz manjih koje ćete ostvarivati usput. Naime, postojanje samo jednog cilja često je demotivirajuće i dosadno i vodi ka odustajanju. Nije loše postaviti neke mjerljive ciljeve za svaki trening: „odvoziti 20 kilometara“, „voziti bicikl prosječnom brzinom 20km/h“ i sl. Uz ove ciljeve sigurno ćete napredovati, a ostvarivanje glavnoga cilja bit će jednostavnije i gotovo nesvjesno.

Nemojte precjenjivati potrošnju kalorija

Prosječan biciklist može u 60 minuta vožnje bicikla potrošiti oko 500 kalorija. No, niz studija pokazuje da su početnici skloni pretjerivati i precjenjivati se u ideji koliko su kalorija potrošili, a potom u obroku nakon vožnje unijeti značajno više nego što su potrošili.

Ideja "mogu više pojesti jer sam puno potrošila," svakako treba biti svedena u realne okvire jer bez kalorijskog deficita neće doći ni do željenog gubitka kilograma. Ponekad se počastite nakon duge i teške vožnje, ali nemojte dozvoliti da vam to bude navika.

Zaboravite na konfor

Kako budete vozili, tako ćete se privikavati na sve teže i teže vožnje. Upravo zbog toga, važno je da sebi sa svakim novim treningom postavljate nove i teže ciljeve, bez obzira radi li se o brzini vožnje, prijeđenoj dužini ili trajanju.

Naime, upravo takvim pristupom održavat ćete i visoku kalorijsku potrošnju jer što vam je trening lakši, to tijelo treba manje kalorija da bi ga odradio.

Uključite i trening snage

Vožnja bicikla je aktivnost koja uključuje repetitivno kretanje te kao takvo nije dovoljno za izgradnju jakog i mišićavog tijela. Kako biste trošili veće količine kalorija (i u stanju mirovanja), ali i tokom vožnje, stručnjaci savjetuju da uz vožnju bicikla uključite i treninge snage i agilnosti.

Pripazite šta jedete

Ono što jedete može doprinijeti, ali i onemogućiti realizaciju cilja. Cilj je poboljšati opće zdravlje i kondiciju te izgubiti kilograme donošenjem kvalitetnih i nutritivno vrijednog odabira namirnica koje uključuju raznovrsno voće, povrće, proteine, mahunarke, orašaste plodove, sjemenke, cjelovite žitarice i ulja.

Jedite uravnoteženu prehranu, dodacima pojačajte nutrijente koji vam u prehrani nedostaju te onim što unosite u organizam podržite svoje napore na treningu da smršate i dosegnete željenu tjelesnu težinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.