open-navfaktor-logo
search
Afrika
Odjeci političke krize u Sudanu: Za opoziciju Bajram počeo danas, a za vlast će tek sutra
Lokalni izvori javljaju da je veći dio Sudanaca "poslušao" opoziciju i danas obilježava Bajram. Međutim mnogi i danas poste u skladu sa saopćenjem vladajućih struktura koje tvrde da Bajram počinje tek sutra
04.06.2019. u 14:50
get url
text

Sudan je poprište duboke političke i sigurnosne krize koja se manifestirala i oprečnim stavovima vlasti i opozicije i o pitanju kada počinje Ramazanski bajram, javlja Anadolu Agency (AA).

Po uzoru na većinu islamskog svijeta, sudanska opozicija je saopćila da je danas prvi dan Ramazanskog bajrama. S druge strane, Vijeće za vjerske poslove, koje djeluje pod okriljem privremene vojne administracije, saopćilo je da Ramazanski bajram nastupa tek sutra.

Lokalni izvori javljaju da je veći dio Sudanaca “poslušao“ opoziciju i danas obilježava Bajram. Međutim mnogi i danas poste, a za njih Bajram počinje sutra.

Nakon višemjesečnih antivladinih protesta, vojska Sudana je u aprilu svrgnula predsjednika Omara al-Bashira, koji je vladao tom afričkom zemljom od 1989. godine.

Vojska je osnovala Vojno vijeće koje bi trebalo upravljati zemljom u prelaznom periodu od dvije godine. Opozicija se protivi vladavini Vojnog vijeća i traži hitno formiranje civilne vlasti u toj afričkoj zemlji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.