open-navfaktor-logo
search
Novo pismo
Odgovor Ruske ambasade: Primili smo na znanje vaše argumente o NATO-u, spremni smo na saradnju sa SDA
Ambasada Ruske Federacije u BiH uputila je danas pismo adresirano na Stranku demokratske akcije, u kojem izražavaju spremnost "za tijesnu saradnju sa Strankom demokratske akcije koja igra važnu ulogu u socijalnom i političkom životu Bosne i Hercegovine i štaviše, u formiranju nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda".
30.03.2021. u 13:48
get url
text

VEZANI TEKST - Da li je zaista ruski ambasador pogrešno shvaćen: Pročitajte dopis upućen SDA o NATO putu BiH

- Htjeli bismo izraziti vama iskrenu zahvalnost na detaljnom obrazloženju pozicije Stranke demokratske akcije, odnosno našeg razumijevanja pitanja koje je od važnog značaja za evropsku sigurnost. Zaprimili smo na znanje vaše argumente koji objašnjavaju motive za pridruživanje Sjeveroatlantskom savezu.

Posebno se radujemo vašim izjavama da Bosna i Hercegovina i Rusija su prijateljske zemlje, da niko u BiH nikada ne bi učestvovao u aktivnostima organizacije koja je prijetnja narodu Rusije. Nadamo se da će ove odredbe biti naglašene jasno tokom dijaloga između predstavnika Bosne i Hercegovine i NATO-a. Uvjereni smo da će upravo takav pristup doprinijeti uspostavljanju adekvatnog i univerzalnog sigurnosnog sistema na evropskom kontinentu.

Sa svoje strane usmjereni smo za tijesnu saradnju sa Strankom demokratske akcije koja odigrava važnu ulogu u socijalnom i političkom životu Bosne i Hercegovine i štaviše - u formiranju nacionalnog identiteta bošnjačkog naroda. Spremni smo za uspostavljanje kontakata u svrhu poboljšanja vaših medustranačkih veza s ideološki bliskim strukturama u Rusiji.

Polazimo iz toga da će napori Ambasade, uključujući organizaciju planirane za najbliži period posjete ruske delegacije na čelu s predsjednikom Republike Tatarstan Rustamom Minnihanovom Bosni i Hercegovini doprinijeti  širenju saradnje izmešu naših prijateljskih zemalja i naroda - navodi se u dopisu Ambasade Ruske Federacije u BiH. 

Podsjećamo, prošle sedmice Stranka demokratske akcije odgovorila je Ambasadi Ruske Federacije u BiH, nakon njihovih izjava u vezi s pristupanjem naše zemlje NATO savezu. 

Tada su poručili kako je "stav Rusije o proširenju NATO-a dobro poznat".

- U slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak - naveli su tada iz Ruske ambasade. 

Nakon toga reagirala je SDA. 

VEZANI TEKST - SDA odgovorila Ruskoj ambasadi: O sudbini BiH odlučuju građani i bh. institucije 

Saopćenje Ambasade Ruske Federacije u kojem se dovodi u pitanje NATO put Bosne i Hercegovine predstavlja ponovno neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine, saopćila je SDA. 

 - Stav Ruske Federacije da praktično zbližavanje BiH sa NATO-om predstavlja neprijateljski čin prema Rusiji je neutemeljen i izraz je želje da se našoj državi ukine pravo da samostalno vodi svoju vanjsku i odbrambenu politiku. Parlamentarna skupština BiH je 2006. godine konsenzusom donijela Zakon o odbrani, kojim je trasirala svoj NATO put, te kasnije i niz drugih odluka i strategija kojim je potvrdila svoje opredjeljenje ka članstvu u NATO-u - naveli su iz SDA i dodali:

- O svim pitanjima vezanim za sudbinu i budućnost Bosne i Hercegovine odlučivat će njene institucije i građani. I niko drugi.

Samo nekoliko dana kasnije, oglasili su se iz Ruske ambasade reagirajući na ovo saopćenje SDA, uz poruku kako "uz svo dužno poštovanje historije i uloge Stranke demokratske akcije u javnom i političkom životu Bosne i Hercegovine, Stranka demokratske akcije nije čitava Bosna i Hercegovina". 

- Prema izjavama, jedna od glavnih teza u korist euroatlantskih integracija BiH je psihološki i emocionalni aspekt. Kažu da je NATO "najmoćniji savez na svijetu", sposoban da uspostavi dugoročni mir i stabilnosti u regiji u kojoj "tradicionalno ključaju nesuglasice, te postoji visoki rizik sukoba", što će dovesti do toga da će "evropski prostor postati kompaktniji, a politike država članica - predvidljive". Zar je NATO neka duševna bolnica koja je stvorena radi liječenja postojećih strahova i fobija kod svojih pacijenata? Postavlja se logično pitanje: koga se Bosna i Hercegovina boji? Od koga bi je saveznici u bloku trebali zaštiti? - napisali su tada između ostalog u svom dopisu, na koji je reagirala SDA. 

VEZANI TEKST - Iz SDA odgovorili Ruskoj ambasadi: Integracijski put BiH ka članstvu u NATO-u je određen

- Bosna i Hercegovina je suverena zemlja, i, kao i Ruska Federacija, kani svoj put birati sama, na bazi volje svojih građana koje predstavaljaju njihovi zastupnici u Parlamentarnoj skupštini BiH.  Niko u Bosni i Hercegovini nikada ne bi učestvovao u savezu koji je prijetnja narodu Rusije, i ne vidimo nijedan historijski fakat radi kojeg NATO doživljavate kao "naoružanu armadu usmjerenu protiv Rusije"!? Također, ne znamo otkud vam ideja da članstvom u NATO savezu Bosna i Hercegovina preuzima obavezu da "šalje svoje mlade ljude u udaljene krajeve planete da ginu za tuđe geopolitičke ciljeve"? NATO savez je odbrambeni, a ne agresorski savez, u kojem svaka zemlja zadržava suverenitet u donošenju odluka u angažovanju vlastitih vojnih snaga.

Ne razumijemo o kakvoj "ekspanziji" NATO-a govorite kada je BiH u pitanju, zašto je to "neprijateljski korak prema Rusiji" i kako to BiH može postati "država na ratnoj liniji". Ruska Federacija odavno dijeli granicu sa zemljama koje su članice NATO saveza i koje se nalaze između BiH i Rusije. Bosna i Hercegovina je od tih granica udaljena hiljadama kilometara - naveli su u svom odgovoru Ruskoj ambasadi, a na što je danas stiglo novo pojašnjenje, odnosno novi odgovor. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.