open-navfaktor-logo
search
OKBiH i strukovni savezi
Odgovor na koronakrizu: Usvojeni stavovi i prijedlog mjera podrške sportu u BiH
Na osnovu novonastale situacije izazvane pandemijom COVID-19, predsjedništvo i Izvršni odbor Olimpijskog komiteta BiH usvojili su dokument koji sadrži konkretne mjere podrške sportu.
22.04.2020. u 22:03
get url
text

Ovaj dokument dobio je bezuvjetnu podršku Strukovnih sportskih saveza BiH, članica Olimpijskog komiteta BiH, te vrhunskih sportista olimpijaca, koji se pripremaju za Olimpijske igre Tokyo 2020.

Fokus dokumenta je na predloženim mjerama, koje bi trebale biti sistemska, a ne pojedinačna platforma za podršku i spas sporta.

- Olimpijski komitet BiH će upoznati javnost i nadležne institucije sa ovim dokumentom, ali je i lični i institucijalni angažman jako bitan kako bi se ove mjere približile javnosti, te posebno pojedincima iz društveno političkog života koji mogu doprinjeti promjenama, a sve u cilju prihvatanja sistemskih mjera za spas sporta - saopćeno je iz OKBiH.

Mjere podrške sportu BiH trebale bi uključivati sljedeće:

- Usvojiti strategiju sporta u BiH na period 2020-2024. godina.

- Sportski klubovi, sportska udruženja, sportski strukovni savezi, koji su do sada uredno izmirivali poreze i doprinose, a sada odlukom države imaju zabranjen rad, obustavjen trening, utakmice, takmičenja i slično, što im donosi glavni prihod, trebaju da imaju isti tretman kao i privredna društva kojima je zabranjen rad.

- Osigurati da sportski sektor dobije podršku za zaštitu radnih mjesta, zaposlenih i sampozaposlenih od rizika od gubitka posla i prihoda.

- Nužno je izvršiti rebalans budžeta na svim nivoima, ali ne na način da sport bude izostavljen i zaboravljen. S obzirom na količinu novca koji sport generira treba biti tretiran kao privredna grana. Finansijska podrška sporta mora biti adekvatna i kontinuirana, bez obzira na COVID-19 pandemiju.

- Vlada Federacije je uputila "korona" zakon prema Parlamentu Federacije BiH, te se zahtjeva da ovim Zakonom bude obuhvaćen i sport. Po istom principu podržati sport u oba entiteta.

- Sva nadležna ministarstva za sport u okviru svog nivoa organizovanja i djelovanja trebaju da osiguraju minimalne lične dohotke i doprinose za stalno uposlene u sportskim organizacijama (OKBiH, sportski savezi BiH i klubovi), a koje su u prethodnom periodu izmirivale porezne i druge obaveze.

- Redefinirati kriterije na državnom nivou za raspodjelu novca za sport kako bi novac bio dodijeljen isključivo Olimpijskom komitetu, sportskim savezima, klubovima i sportistima koji predstavljaju BiH i takmiče se na najvišem nivou, a ne kao do sada, kada su u tome mogli da učestvuju sportski klubovi i asocijacije koji nemaju dodira sa vrhunskim sportom.

- Odobriti odvijanje trenažnih procesa za vrhunske sportiste i sportske ekipe uz osiguravanje socijalne distance.

- Lokalne zajednice da odobre besplatno treniranje za vrhunske sportiste i vrhunske takmičarske seniorske i omladinske ekipe u periodu od najmanje godinu.

- Omogućiti uvođenje poreznih olakšica za osobe i organizacije koje se bave sportskim aktivnostima.

- Stimulirati inovativne programe (industrijska modernizacija) za sportska preduzeća kako bi se mogla nositi sa društvenim izazovima.

- Preusmjeriti određene nacionalne i EU izvore finansiranja na sport.

- Uspostaviti javni i privatni fond solidarnosti za vrhunski sport.

- Stvoriti nove vidove finansiranja za sport.

- Pomoći školama i nastavnicima tjelesnog odgoja da nastave vježbati sa učenicima putem digitanih medija koji su efikasni i sigurni (i podstižu inovativnost), npr. finansiranje, smjernice, najbolji primjeri iz prakse, popust na korištenje interneta.

- U konačnici, stimulirati zdravi način života u radnoj populaciji, bilo da rade od kuće ili u kancelariji, na način da se uvodu inovativna rješenja za poticanje na bavljanje tjelesnim aktivnostima.

Ovaj dokument podržali su svi strukovni savezi u BiH, te vrhunski sportisti naše zemlje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.